Unt de arahide – beneficii și cum îl poți pregăti acasă

Untul de arahide este un aliment hrănitor care se folosește tot mai des în alimentație datorită conținutului său bogat de proteine și grăsimi sănătoase. Acesta poate fi folosit pentru gustări alături de felii de fructe, uns pe pâine integrală sau încorporat în rețetele de prăjituri și budinci. Are un gust și o aromă plăcută, fiind o variantă mai sănătoasă decât untul de origine animală. Astfel acesta este recomandat pentru persoanele care urmează un regim de slăbit, pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cardio-vasculare, dar și pentru cei sănătoși ce au nevoie de gustări sățioase și hrănitoare.

Beneficiile untului de arahide:

  • conține grăsimi sănătoase în proporție de 24,4 g acizi grași mononesaturați, 15,6 g polinesaturați, 6,3 g acizi grași saturați per 100g. Acesta fiind un raport mult mai echilibrat decât conținutul de grăsimi din untul de origine animală care abundă în grăsimi saturate;
  • are conținut ridicat de proteine (25,8 g per 100g), ceea ce îl face să fie indicat pentru persoanele ce au nevoie de un aport mărit de proteine în meniu precum sunt sportivii;
  • conține vitamina B1, B2, B3, B6, acid pantotetic, folat, vitamina E, și mineralele mangan, cupru, magneziu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, calciu;
  • oferă sațietate, datorită aportului mare de proteine și grăsimi. Este potrivit pentru a fi servit la gustări alături de felii de mere, banane, adăugat în smoothie-uri sau budinci. Untul de arahide va menține nivelul stabil al glicemiei în sânge și va oferi energie pînă la următoarea masă a zilei;
  • ajută la creștere, dar are și potențial alergic. Se va da cu precauție copiilor după ce au atins vârsta de 3 ani;
  • recomandat persoanelor cu boli cardiovasculare, datorită conținutului scăzut de grăsimi saturate;
  • poate fi folosit în curele de slăbit, dar cu moderație deoarece are un aport caloric ridicat (567 kcal/100g). Doza zilnică recomandată este de 1 linguriță, echivalentă cu 114 kcal;
  • este un înlocuitor acceptabil al cărnii pentru vegetarieni datorită conținutului bogat de proteine;
  • susține buna funcționare a sistemului nervos și oferă energie pentru munca intelectuală datorită vitaminelor din grupul B și carbohidraților ce pătrund lent în sânge.

Atenție! Untul de arahide este o sursă concentrată de grăsimi și proteine (chiar dacă sunt sănătoase), ceea ce înseamnă că ar trebuie să fie consumat cu moderație pentru a nu îngreuna funcționarea sistemului digestiv.

Cum să pregătești unt de arahide acasă:

Eu am obținut în jur de 300 g unt de arahide, ceea ce este real de consumat timp de 1-2 săptămâni pentru a nu-l lăsa să râncezească pe raftul din frigider.

Vei avea nevoie de:

  • 250g arahide neprăjite fără coajă;
  • 20g ulei de arahide sau un alt tip de ulei disponibil în bucătărie;
  • un robot de bucătărie;
  • 1 linguriță de miere;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • un borcan de 400 ml pentru a păstra untul obținut.

Majoritatea rețetelor de pe internet se prepară cu arahide prăjite. Eu prefer să folosesc arahide neprăjite pentru a păstra toate beneficiile acestor ”nuci” care se diminuează mult în procesul de prelucrare termică. Dacă totuși dorești să dai untului tău aroma binecunoscută de arahide prăjite, atunci separă 1/5 din cantitatea totală de arahide pe care o vei prăji puțin pe o tigaie antiaderentă fără ulei.

Pas 1

Punem arahidele într-un robot de bucătărie și le zdrobim la viteză medie. Acestea au tendința de a se lipi de pereții robotului, de aceea va trebui ca să le răzuim din când în când cu spatula.

Pas 2

Adăugăm cantitatea de ulei și amestecăm compoziția pentru încă câteva minute. După omogenizarea acesteia, vom adăuga sarea și mierea. Acestea nu sunt obligatorii ca ingrediente, dar vor da un gust mai deosebit untului de arahide.

Pas 3

Dacă ați hotărât să folosiți, totuși, și arahide prăjite atunci va trebui să le pregătiți în avans. Arahidele se vor prăji la foc mic pe o tigaie antiaderentă și se vor mesteca continuu până vor obține o nuanță puțin maronie și vor elibera aroma lor specifică de nucușoare prăjite. Apoi se vor da prin robotul de bucătărie și se vor urma pașii enumerați mai sus.

Pas 4

Untul obținut se va depozita într-un borcan de sticlă, preferabil să fie umplut și închis etanș. Se va păstra la frigider pentru o perioadă de 2-4 săptămâni.

Recomandări:

  • pentru a oține un unt mai crocant, puteți adăuga o parte din arahide care vor fi zdrobite doar parțial înainte de a pregăti untul și adăugate la sfîrșit, când compoziția va fi omogenizată complet;
  • puteți pregăti untul din cantități egale de arahide și migdale pentru a diversifica gustul acestuia;
  • veți obține o variantă foarte apropiată de Nutella, dar mult mai sănătoasă, dacă veți adăuga în compoziția de bază puțină cacao sau pudră de roșcove.

Pe lângă toate beneficiile untului de arahide enumerate mai sus, poți salva și ceva bani dacă îl gătești acasă. Nemaipunând la socoteală faptul că vei evita consumul de conservanți și stabilizatori chimici ce se conțin în untul vândul pe rafturile magazinelor.