Igiena frigiderului sau cum să nu transformi frigiderul în depozit de microbi

Frigiderul este indispensabil pentru orice gospodină, de aceea este foarte important să cunoaștem regulile de întreținere a igienei acestuia pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor cu potențial patogen.

Rezultatele studiilor arată că un frigider gazduiește, în medie, aproape 8.000 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat. Unele mostre au indicat chiar și 130.000 de microbi, pe când Comisia Europeană spune că ar trebui să fie până la cel mult 10 germeni pe centimetru pătrat, informează DailyMail.

Specialiștii spun că temperaturile foarte scăzute din frigider inhibă dezvoltarea microbilor, însă sunt și bacterii ”iubitoare de frig” precum salmonella, E.coli şi listeria, care se dezvoltă la o temperatură de -1° până la 4°. Astfel apare necesitatea stridentă de a menține cu strictețe igiena frigiderului.

Reguli simple pentru igiena frigiderului:

  • Frigiderul trebuie curățat în fiecare săptămână, folosind produse antibacteriene;
  • Mâncarea gătită și vegetalele nu se păstrează în același compartiment;
  • Alimentele crude, precum fructele și legumele, trebuie depozitate separat. Acestea ar trebui spălate înainte de a fi depozitate, iar în frigider se vor pune după ce s-au uscat. Nu se vor păstra în pungi de plastic, deoarece se vor strica mai repede;
  • Nu băga în frigider alimente calde. Dacă bagi ceva cald în frigider, va creşte temperatura din interior şi se va produce condens, ceea ce va afecta buna funcţionare a aparatului, dar și perioada de păstrare a mâncării;
  • Acoperă supele sau mâncărurile preparate cu mult lichid. Când aerul este mai umed, stratul de gheață se formează mult mai repede;
  • Petele de sânge de la carnea decongelată favorizează dezvoltarea bacteriilor, spune directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi;
  • Aruncaţi orice fructe, legume sau produse lactate dacă prezintă urme de mucegai pentru a nu contamina și alte alimente. Toxinele produse de mucegai nu se distrug la prelucrarea termică;
  • Temperatura zonei ușii fluctuează foarte mult din cauza deschiderii și închiderii acesteia. Aceasta fiind o locație proastă pentru ouă, carne, lapte sau alte obiecte ușor perisabile, potrivit USDA. Păstrați aceste articole pe rafturile interioare ale frigiderului pentru a le menține mai proaspete, pe perioade mai lungi;
  • Ar trebui să arunci resturile în mod regulat, nu doar pentru a vă păstra frigiderul organizat, dar și pentru a preveni bolile. USDA recomandă aruncarea mâncării gătite după patru zile.

Diferite zone în frigider au temperaturi diferite:

  • rafturile de sus – mâncare gătită rămasă, băuturi și alimente gata pentru a fi consumate.
  • rafturile de mijloc– ingrediente crude tăiate și pegătite pentru a fi utilizate.
  • rafturile inferioare – tind să rămână mai reci decât raftul superior, potrivit Consumer Reports.
  • ușa frigiderului – aceasta este cea mai caldă parte a frigiderului, de aceea se vor păstra sosurile aici. Ușa este un loc bun pentru ketchup, sosuri și alte condimente în care nu se dezvoltă rapid bacteriile, dar nu și alte elemente.
  • casetele de jos – acestea sunt proiectate pentru a păstra fructele și legumele, dar totodată apare riscul de contaminare de la carnea ce va fi păstrată pe raftul superior. De aceea se recomandă să păstrați carnea într-o cutie sau un recipient din plastic care va împiedica curgerea picăturilor de sânge în afară.

Sfaturi pentru menținerea igienei frigiderului:

  • Ouăle ar trebui păstrate la o temperatură constantă – pe raftul din mijloc. Acestea se păstrează în cutia de carton în care au fost procurate. Ouăle pot fi consumate în 4-5 săptămâni, iar dacă sunt fierte – în cel mult o săptămână.
  • Laptele obișnuiște să ajungă pe raftul de sus al frigiderului, dar locul acestuia este în spate, unde este cel mai răcoare.
  • Iaurtul, smântâna și brânza de vacă se recomandă a fi păstrate pe raftul de jos, din același motiv enunțat mai sus. Așezați produsele în așa mod, ca acestea să fie ușor de accesat și data de expirare a acestora să fie vizibilă.
  • Carnea crudă împachetată ar trebui să meargă în cel mai rece colț al raftului de jos. Iar în cazul că din ambalajul acesteia vor curge picături de sânge, să nu contamineze întregul frigider. Aveți grijă să o pregătiți cât mai repede. Puiul și curcanul ar trebui să rămână în frigider nu mai mult de una până la două zile, iar carnea proaspătă de vită, porc sau miel – până la 5 zile. După aceea, mutați-le în congelator.
  • Legumele se păstrează o perioadă mai îndelungată într-un spațiu cu puțină umiditate. Sertarul etichetat ca fiind pentru păstrarea legumelor sau alt loc unde umiditatea este crescută, va fi cel mai nepotrivit pentru păstrarea acestora. Lămâile, vinetele și ardeii se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie. Roșiile își vor pierde din aromă dacă vor sta la frigider, de aceea e bine a fi păstrate în cămară. La fel se procedează și cu cartofii, usturoiul și ceapa.
  • Fructele își au locul în sertarul cu cel mai mic nivel de umiditate.
  • Carnea pregătită și feliată se păstrează pe raftul de jos. În ceea ce privește mezelurile, sunt persoane care le pastrează fără a le ambala, dar și persoane care le ambalează fie în pungă, fie în hârtie. Totuși, acestea trebuie învelite în folii atunci când sunt puse în frigider, pentru că unele microorganisme pot fi active până la -3 grade Celsius și pot contamina celelalte alimente. La fel se păstrează și brânzeturile.
  • Untul și brânza moale nu au nevoie de o temperatură foarte joasă pentru păstrare, deci pot fi păstrare în compartimentul pentru lactate din ușa frigiderului. Brânza ar fi bine de păstrat într-un recipient cu puțin aer.
  • Condimentele și sosurile sunt bogate în sare și oțet, ingrediente ce sunt conservanți naturali. Astfel ketchup-ul, maioneza și dressing-ul pentru salate vor fi ok în ușa frigiderului. Aceasta este valabil și pentru murături și sosul la borcan. Uleiul de măsline și celelalte uleiuri vegetale pot fi păstrate în cămară. Dar uleiul de nucă, din semințe de susan sau de in trebuie să fie păstrate în ușa frigiderului.
  • Sucul de portocale poate fi păstrat în ușa frigiderului atâta timp cât este pasteurizat. Sucurile de fructe sau legume proaspăt stoarse ar trebui păstrate pe raftul de jos la rece.

Există 2 produse eficiente și ieftine care captează mirosurile din frigider – bicarbonatul de sodiu și lămâia. Pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute, puneți un pahar cu bicarbonat de sodiu în frigider. Acesta va neutraliza și preveni dezvoltarea mirosurilor neplăcute. Eu folosesc de câțiva ani ozonatorul care este foarte eficient în dezinfectarea frigiderului, legumelor și fructelor și prelungirea perioadei de păstrare a acestora.

Sper că acest articol a fost util și informativ pentru tine! Găsești alte articole interesante pe pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina. Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media

Despre programul detox găsești mai multe detalii aici

Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul

Despre programul Sănătate feminină găsești detalii aici

Program Sănătate feminină

Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!

Pe mine mă poți contacta folosind unul din butoanele de mai jos: