Tot mai des se vorbește despre efectele negative ale zahărului asupra sănătății noastre. Deseori acesta este numit ”moartea albă” – sub acest generic asociindu-se cu făina albă. Se mai spune despre zahăr că este o toxină foarte periculoasă. Eu mă uit la acesta un pic ”mai prietenos” și încerc să nu îl învinovățesc de toate relele de pe pământ, dar … ca orice lucru folosit fără măsură, acesta are niște consecințe … nu chiar atât de binevenite.
Deci … să vorbim despre ZAHĂR …
Ce este de fapt ZAHĂRUL?
Zahărul este o substanță numită din punct de vedere chimic zaharoză, fiind compusă dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Poate fi întâlnit sub diferite forme: zahăr alb, zahăr brun, zahăr de trestie, zahăr de cocos, ș.a. Ceea ce este foarte important să înțelegem este faptul că zahărul este un aliment rafinat, ceea ce înseamnă că va ajunge foarte repede în sânge = ne va crește glicemia foarte rapid = ne va pune pancreasul la treabă.
Cât zahăr pot consuma zilnic?
Consumul de zahăr în anii ’60 era de 1,8 kilograme pe cap de locuitor la nivel global, astăzi depășește 35 de kilograme. Totuși, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dieta de 2.000 kcal).
- Femei: nu mai mult de 100 de calorii pe zi, egale cu 6 lingurițe sau 24 de grame.
- Bărbați: nu mai mult de 150 de calorii pe zi, egale cu 9 lingurițe sau 36 de grame.
Care sunt efectele zahărului asupra sănătății?
- Crește foarte rapid glicemia;
- Oferă energie pe termen scurt;
- Stimulează inflamația în țesuturile ”mai slabe”, care sunt mai puțin rezistente la atacurile virușilor și/sau bacteriilor;
- Este hrana ciupercilor din grupul Candida;
- Suprasolicită pancreasul prin faptul că se produc cantități mari de insulină pentru a regla glicemia în sânge;
- Suprasolicită mucoasa intestinului deoarece este necesar să se producă enzima invertază;
- Este un produs acidifiant, stimulează creșterea acidității în organism;
- Crește aciditatea stomacului, stimulează refluxul gastro-esofagian.
Cum ne afectează zahărul sănătatea?
Consumul în exces de zahăr alb procesat, zilnic, va favoriza în timp apariția a mai multor dezechilibre în funcționarea organismului uman. Probleme grave de sănătate ca rezistența la insulină și diabetul de tip II, hipertensiune, probleme cardiace și chiar cancer, sunt atribuite consumului excesiv de zahăr.
Este inamicul numărul unu al digestiei
Cele mai frecvente dezechilibre apar la nivelul tractului gastrointestinal, deoarece consumul de zahăr în exces îngreunează funcționarea pancreasului, crește aciditatea din stomac, perturbă activitatea enzimatică a intestinului subțire și hrănește flora intestinală patogenă. De asemenea acesta constribuie la creșterea acidității la nivel intestinal, și astfel apar fenomene mai grave ca: indigestie, malabsorbție, la pacienții cu boli digestive funcționale, creșterea riscului apariției bolii Crohn, și a colitei ulcerative.
Poate cauza alergii alimentare
Zahărul rafinat supune mucoasa intestinului subțire la un efort suplimentar, deoarece molecula de zaharoză ca atare nu poate fi metabolizată, fiind necesară mai întâi descompunerea acesteia în glucoză și fructoză. Acest proces se desfășoară datorită enzimei invertază, care dacă se produce în cantități mari o perioadă mai lungă de timp va apărea riscul ca la un moment dat să nu se mai producă la fel de eficient pentru a reuși să facă față ”avalanșei” de zahăr ce ajunge în intestin. Acel moment va fi deosebit de propice pentru producerea inflamației vililor intestinali ce va avea ca efect intoleranțe alimentare: la gluten, proteina din laptele de vacă, ș.a.
Poate provoca carențe de crom în organism
Persoanele care consumă în mod constant cantități mari de zahăr sau alți carbohidrați rafinați își epuizează rezerva de crom a organismului. Aceasta se explică prin faptul că cromul este responsabil în principal pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, iar o concentrație sanguină crescută de zahăr va necesita o cantitate mai mare de crom. Dacă în timp nu va fi suplinit corespunzător, deficitul de crom poate să determine o hipercolesterolemie și un risc mai crescut de a dezvolta boala coronariană ischemică.
Intensifică durerile premenstruale
Durerile în timpul menstruației apar atunci când în sfera urogenitală a femeii sunt prezente procese inflamatorii. Astfel cu cât sunt mai accentuate aceste procese, cu atât vor fi mai puternice crampele menstruale. Zahărul va stimula și mai mult ceea ce deja este prezent, având un efect de ”a arunca benzină în foc”. Un consum ridicat de zahăr procesat în timpul menstrelor, dar și înaintea declanșării lor, este asociat adesea cu disconfort abdominal, cu tulburări de tranzit intestinal sau cu erupții acneice.
Atacă zmalțul dinților
Smalțul dinților este un înveliș de protecție ce ar trebuie să fie destul de rezistent pentru a proteja dinții de bacterii. Însă sub influența acidității ce se formează în cavitatea bucală acesta cedează, subțiindu-se pe zi ce trece. În final, va deveni ”găurit” iar bacteriile vor profita la maxim de aceasta stimulând producerea cariilor dentare. Pe de altă parte, aciditatea crescută la nivelul întregului organism va trebui să fie neutralizată cu minerale din rezervele de calciu a oaeslor și dinților.
Poate provoca probleme de respirație
Multe persoane sunt predispuse la alergii respiratorii, având mucoasa sistemului respirator ușor iritabilă. Astfel o persoană ce consumă cantități crescute de zahăr, va crește sensibilitatea sistemului respirator și va fi mult mai ușor atacată de baterii și viruși, va crește predispunerea la astm și alergii. Vinovat de stimularea inflamației la nivelul sistemului respirator se face și aditivul alimentar- E220 (dioxid de sulf ) care se folosește în procesul de rafinare al zahărului.
Provoacă somnolență și activitate scăzută la copii
S-a constatat că zahărul procesat determină o creștere rapidă a secreției de adrenalină determinând apariția stărilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentală dificilă și stări de indispoziție la copii. De asemenea, consumul ridicat de zahăr duce în timp la stări de hipoglicemie.
Poate afecta structura ADN-ului
Potrivit unor studii, zahărul poate aduce schimbări dramatice și mutații ale ADN-ului. Conform testărilor multiple asupra efectelor consumului regulat de zahăr în exces genele umane sunt afectate.
Susține retenția de lichide în organism
Zahărul favorizează creșterea nivelului de insulină. La rîndul său, insulina diminuează capacitatea corpului de a elimina sodiu (sare) și astfel se reține o mare parte din lichide. De asemenea, se consideră că atunci când în corp se înregistrează o aciditate mai mare decât e normal acesta va tinde să rețină lichide ca o formă de apărare prin crearea unui ”tampon” pentru aciditate.
Cauzează dureri de cap și migrene
Depășirea zilnică a dozei minime recomandate de zahăr procesat duce la apariția stărilor de oboseală, de rău. Aceste simptome sunt resimțite din cauza tulburărilor hormonale provocate de zahăr cu care se confruntă în mod special femeile. Consumul ridicat de zahăr procesat agravează crampele abdominale din timpul menstruației, tulburările digestive și favorizează apariția durerilor de cap și de mușchi.
Alte efecte negative ale zahărului găsești aici.
Acum, că știm atât de multe despre efectele zahărului asupra sănătății noastre, ne putem îmbunătăți stilul de viață prin alegerea alimentelor și băuturile cu mai multă atenție. Ideal ar fi să renunți la acest aliment. Însă, pentru că e un proces foarte complicat și greu de dus la bun sfârșit, începe prin a reduce cantitatea.
Sper că ți-a fost util acest articol, iar în cazul în care nu ai făcut încă niciodată o detoxifiere a organismului te invit să alături provocare DETOX de ZAHĂR din data de 5 aprilie. Aici găsești mai multe detalii:
Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media. Postez periodic articole despre sănătate pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina.
Sănătate și mult soare în suflet să ai!