Dependența de dulce la copii – cauze și cum putem schimba obiceiurile alimentare ale acestora

  1. Ce urmări are dependența de dulce la copii?

Dependența de dulciuri poate avea urmări negative atât pentru sănătatea copilului, dar și pentru starea psihoemoțională a acestuia.

Din păcate, mulți părinți folosesc dulciurile ca o formă de recompensă ”dacă vei fi cuminte, îți voi cumpăra înghețată”. În acest mod copilul învață că a primi dulciuri este un premiu pentru o conduită bună sau o reușită la grădiniță/școală. Însă,  s-a demonstrat că alimentele ce conțin combinația de zahăr și grăsimi (înghețata, shake de lapte) activează centrul de recompensă din creier creând o stare artificială de recunoștință/recompensă.

Ceea ce nu știu majoritatea părinților este faptul că acest centru din creier crează un soi de dependență față de acele alimente și va oferi o senzație de intesitate mai mică la următoarea dată când se consumă același aliment. Copilul va avea nevoie de o cantitate mai mare pentru a primi aceeași senzație de satisfacție. Iată de ce este deosebit de important ca părințiii să înveți a-și arăta aprecierea față de copii prin alte metode diferite de mâncare – o plimbare în parc, o jucărie, un film privit împreună s.a.

Copiii ce dezvoltă dependență față de dulciuri riscă să întâmpine dificultăți în getionarea emoțiilor și să ajungă în timp să consume cantități mari de alimente hipercalorice, ceea ce îi apropie de obezitate.

  1. Cauzele poftei de dulce la copii?

Cauzele poftei de dulce pot varia de la un copil la altul.

Una dintre cele mai des întâlnite cauze este variația glicemiei copilului atunci când acesta este hrănit cu alimente ce oferă sațietate pe termen scurt. Dieta modernă presupune consumul preponderent de alimente procesate, lipsite de fibre. Fibrele sunt cele ce oferă senzația se ”plin” pentru o perioadă mai lungă de timp, iar lipsa lor înseamnă că nu vom beneficia în aceeași măsură de senzația de sațietate. Atunci când părinții oferă des copilului carbohidrați simpli (biscuiți, covrigei, bomboane, suc ș.a), acesta va ajunge să vrea tot mai mult astfel de alimente. Ele duc la o creștere rapidă a glicemiei în sânge urmată de o scădere bruscă, ceea ce va crea poftă de alimente dulci.

3.Ce dereglări ascunde pofta de dulce?

O altă cauză a poftei de dulce pote fi un dezechilibru a florei intestinale a copilului. Bacteriile patogene și fungii care se dezvoltă în intestin au alte preferințe alimentare decât alimentele naturale – ele preferă zaharuri. Acești ”chiriași” încep să producă substanțe ce ne fac să credem că avem poftă de dulce. Pofta nefiind a noastră, însă este dictată de ei. Sănătatea microbiomului copilului este foarte importantă atât pentru imunitate, asimilarea bună a nutrienților, dar și pentru a putea scăpa de pofta de dulce.

Carența de fier sau anemia poate da poftă de dulce. Din cauza deficitului de oxigen, celulele încep să folosească glucoza ca metodă rapidă de a-și produce energia. Astfel copilul începe să ceară dulce pentru a se putea beneficia de enegia necesară. Se recomandă acoperirea deficitului de fier și tratarea cauzei care a dus la această situație.

  1. Riscurile consumului excesiv de dulciuri

Un copil ce consumă excesiv dulciuri riscă în primul rând să crească în greutate.

Conduita copilului, la fel, va fi afectată – acesta va alterna pe parcursul zilei între perioade de hiperactivitate și pasivitate ce au legătură cu nivelul de glucoză în sânge. Imunitatea la fel este suprimată. Consumul excesiv de dulciuri afectează asimilarea nutrienților, ceea ce are un impact negativ asupra stării de bine generale a copilului, dar și asupra dezvoltării acestuia. Dacă nu se iau măsuri pentru a schimba dieta copilului, consumul de alimente dulci poate masca o carență de minerale, vitamine ce în timp poate duce la probleme de sănătate.

  1. Cum putem scăpa de pofta de dulce și ce recomandari aveți pentru părinți?

În primul rând ar trebuie să înțelegem ce se ascunde în spatele poftei de dulce. Dar ceea ce ar trebui să facă un părinte indiferent de cauza ce stă în spate ar fi:

  • O dietă echilibrată cu mese bogate în fibre, proteine calitative, grăsimi sănătoase, gustări cu carbohidrați complecși
  • Dulciurile să se ofere rar, ca un motiv de sărbătoare, dar nu ca gustări zilnice
  • Să se ofere recompense altele decât mâncare și dulciuri
  • Să pună accent pe grăsimi sănătoase pentru buna funcționare a creierurlui – nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, uleiuri presate la rece, pește gras, avocado, cocos
  • Să găsească alternative mai sănătoase pentru dulciuri, ex: bomboane din fructe uscate și nuci, înghețată din fructe și iaurt pregătită acasă, smoothie în locul sucurilor din comerț ș.a.
  • Să ofere copilului gustări consistente cu carbohidrați complecși – pâine integrală cu avocado sau humus, cartofi dulci-pai copți serviți cu iaurt grecesc, pâine de banană, brioșe cu făină de migdale ș.a.
  • Să adauge în dietă alimente probiotice – iaurt natural, chefir de casă, murături proaspete, ș.a.
  • Să urmărească ca copilul să se hidrateze eficient. De multe ori, setea este confundată cu foamea

Sper că ți-au fost utile aceste recomandări. Iar dacă îți dorești să afli mai multe despre dieta unui copil, te invit să participi la webinarul din 7 septembrie Alimentația echilibrată pentru copiii școlari.

Detalii găsești pe linkul >>> https://bit.ly/3mEwl1o


Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!