Efectele dezastruase ale zahărului asupra sănătății

Într-un articol anterior am descris care sunt efectele negative ale zahărului asupra sănătății. În continuare vom mai enumera câteva dintre acestea.

Scade elasticitatea pielii 

Există un proces natural în corpul nostru numit glicare. Acesta presupune atașarea glucozei din sânge la proteine creând o formă de molecule nocive care duc la producerea de inflamație în corp.  Cele mai vulnerabile la aceste efecte sunt fibrele de colagen și elastină, care au rolul de a păstra pielea fermă și elastică.  Acest lucru duce la apariția ridurilor și aspectului de îmbătrânire prematură. Astfel, cu cât mâncăm mai mult zahăr cu atât mai mult se accelerează îmbătrânirea celulară.

Promovează dezvoltarea necontrolată a infecțiilor vaginale

Consumul crescut de zahăr crează mediul propice pentru dezvoltarea Candidei. Această ciupercă devine deosebit de agresivă când se asociază cu alte bacterii sau viruși. Pe fundalul unei imunități scăzute se mărește riscul apariției candidozelor, inflamațiile și infecțiile se dezvoltă hrănindu-se cu zahăr.

Interferează cu absorția de magneziu și calciu

Printre nenumăratele dezechilibre favorizate de consumul de zahăr procesat în exces, se numără și dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat că în timp, persoanele care consumă zahăr zilnic, procesul de eliminare al calciului este mai intens. În schimb, persoanele care renunță la consumul de zahăr procesat și care adoptaă un stil de viață sănătos, absorbția calciului revine la normal.

Duce la mărirea ficatului

Zahărul alb afectează fiecare organ din corp. Inițial, zahărul este depozitat în ficat sub formă de glicogen. Consumul zilnic de zahăr alb duce la mărirea ficatului. Deoarece ficatul nu face față surplusului de glicogen, o parte se intoarce în sânge sub formă de acizi grași care se depun ca grăsime. S-a demonstrat că efectele zahărului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului. În timp, aceste efecte se vor intensifica determinând divizarea celulelor hepatice, ceea ce favorizează apariția tumorilor.

Slăbește sistemul imunitar

Cu cat mananci mai mult zahar, cu atât mai mult efort depune organismul pentru metabolizarea acestuia. Procesul va duce la epuizarea rezervelor de calciu, magneziu, crom, cupru si vitaminele B. Acest lucru duce la slăbirea sistemului imunitar și, ulterior, la apariția bolilor. 

Slăbește vederea și cauzează cataractă

În urma procesului de glicare despre care am vorbit mai sus, are loc degradarea celulelor. Compușii rezultați în urma procesului de glicare activeazăsistemul imunitar, ducând la inflamație excesivă, îmbătrânire prematură, degenerare celulară, alterare a țesuturilor. Această alterare se poate produce în pereții arterelor, contribuind la ateroscleroză. O urmare a acestui proces este și deteriorea țesuturilor ochiului, care se manifestă prin vederea slăbită și cataractă. Glicarea crește atunci când glicemia este ridicată, așadar diabeticii și pre-diabeticii dar și cei care au hiperglicemie sunt mai afectați de acest proces.

Crește nivelul colesterolului

Consumul de zahăr poate determina o creștere semnificativă a nivelului colesterolului total din organism, a trigliceridelor, o creștere a LDL colesterolului „rău” și o scădere a HDL colesterolului „bun”.

Îngreunează funcționarea rinichilor

Studiile arată că zahărul are un rol nociv pentru sănătatea rinichilor. Potrivit cercetărilor, se pare că persoanele care obişnuiesc să consume zilnic băuturi carbogazoase vor prezenta proteine în urină, care este un prim semnal că rinichii nu funcţionează eficient. O astfel de schimbare duce la alte afecțiuni, cum ar fi modificări patologice ale rinichilor, chiar și la formarea pietrelor. 

Afectează memoria și capacitatea de concentrare

Zahărul procesat are un efect nociv inlusiv asupra creierului. Secretul unei funcționări optime a creierului este acidul glutamic, o componentă vitală. Vitaminele din grupul B ajută la divizarea acestui acid în componente complementare care asigură funcția de control a activității creierului.  O cantitate semnificativă de vitamine B sunt produse și de bacteriile simbiotice aflate în intestine. Alimentația bogată în zahăr va crea un mediu neprielnic acestor bacterii, iar producerea vitaminelor B la nivelul intestinului va fi perturbată.

Favorizeaza apariția bolii Alzheimer

Pe lângă faptul că zahărul rafinat distruge bacteriile simbiotice, acesta produce radicali liberi la nivelul creierului. Astfel compromite abilitatea celulelor nervoase de a comunica. Acest lucru ar putea avea repercursiuni pe termen lung ca scăderea memorie și, ulterior, instalarea sindromului Alzheimer.

Alte efecte dăunătoare ale zahărului găsești în articolul anterior.

Acum, că știm atât de multe despre efectele zahărului asupra sănătății noastre, ne putem îmbunătăți stilul de viață prin alegerea alimentelor și băuturile cu mai multă atenție. Ideal ar fi să renunți la acest aliment. Însă, pentru că e un proces foarte complicat și greu de dus la bun sfârșit, începe prin a reduce cantitatea.

Din 5 aprilie dau start unei provocări care are ca scop scăderea consumului zilnic de zahăr. Te invit să urmărești sau chiar să iei parte și tu (de ce nu?) la această provocare! Toate activitățile se vor petrece într-un grup închis de pe Facebook la care te poți alătura chiar acum! Urmărește #provocarefărăzahăr și vei găsi foarte ușor postările la acest subiect.