Unul dintre cele mai insidioase moduri în care industria alimentară ne otrăvește este prin faptul că ne oferă spre consum tot felul de alimente cu „zahăr adăugat”. Prin „zahăr adăugat” se are în vedere orice îndulcitor care nu se găsește în mod natural într-un aliment. Poate părea nevinovat, dar ceea ce face zahărul pentru organism este scandalos.
Zahărul adăugat este unul dintre cei mai mari ”criminali” care reprezintă una din cauzele majore ale crizei actuale de sănătate și poate fi învinovățit în multe cazuri de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și chiar cancer. Însă, poate dura ani de zile ca efectele sale dăunătoare să iasă la suprafață. Aceasta este legătura ascunsă dintre atât de multă durere și suferință.
Probabil că consumi mult mai mult zahăr decât îți imaginezi
Industria alimentară știe că zahărul ne face dependenți și că zahărul face ca alimentele foarte procesate să fie și gustoase. Din acest motiv este adăugat în compoziția la atât de multe alimente care nici nu îți imaginezi că ar putea conține zahăr – în salate, biscuiți, supe, sosuri de paste … și lista continuă. Zahărul se găsește practic în fiecare aliment ambalat din magazin și restaurante.
Este atât de dureros să știi că în Moldova o persoană consumă aproximativ 1,5 kg de zahăr în lună în dieta sa obișnuită. Acesta este un aditiv alimentar pe care toți ar trebui să învățăm să îl căutăm cu mai multă atenție la citirea listei de ingrediente.
Zeci de ani industria alimentară a plătit oamenii de știință să ascundă pericolele consumului de zahăr, dar adevărul a ieșit la suprafață.
Recent, unui grup industrial finanțat de Coca-Cola, General Mills, Hershey, Kellogg, Kraft Foods și Monsanto, i s-a cerut punerea în aplicare a unei revizuiri științifice care ataca recomandările de a mânca mai puțin zahăr. Perpetuarea informațiilor false privind nutriția și sănătatea cu singurul scop de a obține profituri este absolut îngrozitor! Ar trebui să continuăm să consumăm alimente încărcate cu zahăr, deoarece industria de junk-food spune că e în regulă? Bineînțeles că nu, și este timpul să privim în spatele așa numitelor ”cercetări științifice” pline de umbră.
Trebuie să fim propriii noștri promotori de sănătate prin limitarea cantității de zahăr adăugat în dietele noastre pentru o sănătate optimă. Iată ce se poate întâmpla cu corpul tău atunci când în sfârșit scapi de zahăr adăugat din viața ta …
1.Vei pierde ceva din greutate sau … poate mai mult
Consumul de alimente cu conținut crescut de zahăr presupune un aport de calorii goale la dieta ta și creșterea rapidă a glicemiei – două procese care promovează excesul de grăsime corporală. Zahărul este diferit de alte surse de calorii, acesta dă peste cap toate mecanismele de control ale apetitului, stimulând metabolismul să transforme în grăsime abdominală dăunătoare. Eliminarea zahărului din dietă este una dintre cele mai rapide și eficiente metode de a pierde în greutate!
2.Vei arăta mult mai tânăr
Zahărul duce la îmbătrânirea pielii și la apariția ridurilor. Printr-un proces numit glicare, moleculele de zahăr formează compuși de glicare avansată (AGE) care atacă colagenul și elastina distrugând structura pielii.
3. Vei stopa inflamația devastatoare din corpul tău
Micșorarea cantității de zahăr din dietă duce la scăderea nivelului mesagerilor proinflamatori numiți citokine. Zahărul rafinat din trestie, porumb sau sfeclă, cum ar fi zahărul de masă și siropul de porumb cu conținut crescut de fructoză sunt cele mai dăunătoare. Aceste tipuri de zahăr au fost private în procesele de prelucrare chimică de mineralele prezente în mod natural în componența lor, lucru care le transformă în alimente cauzatoare de inflamție. Astfel, consumul lor nu ne mai aduce nimic nutritiv, iar corpul nostru devine mai acid. Atunci când corpul se află într-o stare permanentă de aciditate, crește exponențial riscul de a dezvolta diverse boli cronice digestive, cardiovasculare sau chiar cancer.
4. Îți vei proteja ficatul de îmbolnăvire
Boala de ficat gras non-alcoolic afectează 20-30% din populația Europei, iar zahărul este considerat principalul vinovat. Consumul crescut de zahăr duce la faptul că ficatul va acumula grăsime printr-un proces numit lipogeneză. Steatoza hepatică non-alcoolică poate duce la boli grave.
5. Vei petrece mai puțin timp în scaunul dentistului
Expunerea continuă a dinților la alimente dulci și băuturi carbogazoase duce la rodarea smalțului. Bacteriile ce trpiesc în mod normal în cavitatea bucală se grănesc cu zaharurile din mâncare, producând acizi ce atacă smalțul și duce la demineralizarea dinților, eventual la apariția cariilor și a degradării acestora.
6. Te vei bucura de un nivel mai crescut de energie
După ce vei rupe cercul vicios al consumului de zahăr, nu vei mai avea senzația că trăiești într-un carusel ce te stoarce de energie. Efectul inițial după ce ai mâncat un aliment dulce este că îți crește glicemia la ceruri, urmat de ”prăbușirea” imediat următoare a acesteia. Aceste creșteri și prăbușiri alternate declanșează sentimente de iritabilitate, depresie, și vă lasă epuizat până când veți obține următoarea doză de zahăr.
7. Îți vei proteja capacitățile intelectuale
Un studiu realizat de Universitatea din New South Wales a concluzionat că aportul de zahăr cronic declanșează modificări ale hipocâmpului în zona creierului, ceea ce este important atât pentru memorie, cât și pentru stres. Un alt studiu UCLA a constatat că o dietă cu zahăr ridicat sabotează capacitatea de învățare și scade memoria. Un studiu făcut de Clinica Mayo în 2012 a constatat că persoanele care mănâncă o cantitate mare de zahăr au o șansă mult mai mare de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânesc.
8. Te vei îmbolnăvi mult mai rar
Consumul de zahăr îți slăbește imunitatea, ceea ce înseamnă că vei fi foarte sensibil la infecții. Nivelurile crescute de insulină vor stimula producerea unui nivel crescut de cortisol – un hormon ce îți va slăbi și mai mult imunitatea.
9. Vei avea un risc mult mai scăzut de a suferi un atac de cord
O revizuire stiințifică din 2015 în Clinica Mayo Proceedings avertizează că zahărul rafinat în dietă este un factor principal al bolilor de inimă. S-a demonstrat că cei care au o dietă bogată în zahăr sunt cu până la 400% mai expuși la riscul de a avea un atac de cord! Acum s-a descoperit că, în anii 1960, industria zahărului a plătit liderilor de știință să discrediteze pretențiile privind legătura dintre zahăr și bolile de inimă învinovățin de aceasta grăsimile. Atunci a început nebunia cu ”grăsime redusă”, făcând majoritatea oamenilor să coreleze bolile de inima cu un consum excesiv de grăsime. Această credință sa perpetuat de zeci de ani și, din păcate, continuă și astăzi. Aceste tactici murdare jucate de industrie au distrus literalmente starea de sănătate a milioane de oameni și sunt atât de recunoscător că adevărul despre zahăr și rolul său în boala cardiacă a ieșit.
10. Vei simți un dezgust față de zahăr – ceea ce va duce la dispariția poftelor de dulce
Dacă vei dezvolta obiceiul de a sta departe de zahăr și-l vei practica în mod regulat, va fi mai puțin probabil să ajungi în extreme atunci când vei fi ispitit cu deserturi de zahăr rafinat. Mai mult de atât, veți mânca mai puțin zahăr în mod natural deoarece corpul tău va primi nutrienți adevărați din alimentele care nu au fost modificate chimic. În cele din urmă, vei dezvolta un dezgust pentru zahărul rafinat și dorința ta de a te alimenta sănătos va deveni instinctivă. Ce obicei minunat de dezvoltat și de păstrat pentru întreaga viață!
A devenit destul de clar din cele enumirate mai sus că zahărul este un dușman care ne împiedică să ne bucurăm de o sănătate optimă și de silueta pe care ne-o dorim.
Poate a venit momentul să începi să scazi treptat din alimentație cantitatea de zahăr?
Indeal ar fi ca în timp să îl elimini total, dar pentru a face acest lucru este important să găsești alternative mai sănătoase la alimentele dulci pe care le iubești. Te invit să îmi urmărești blogul unde postez periodic rețete sănătoase fără zahăr, iar în grupul închis de pe Facebook discutăm diferite subiecte legate de alimentația sănătoasă. Te poți alătura chiar acum!
Sper că ți-a fost util acest articol, iar în cazul în care nu ai făcut încă niciodată o detoxifiere a organismului te invit să alături programului DETOX 14 zile ce dă start în 6 aprilie. Aici găsești mai multe detalii:
Posted by Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina on Tuesday, May 7, 2019
Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media. Postez periodic articole despre sănătate pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina.
Sănătate și mult soare în suflet să ai!
2 Comments
Salut! Vreau si eu sa particip la aceasta provocare🙂
Ana, este necesar să apăsați pe poza postării de la sfârșitul articolului. Vă va redirecționa pe facebook, unde trebuie să scrieți un comentariu la postare. Acest pas e necesar ca să ajungeți în lista participanților la provocare și veți primi mesajele de îndrumare cu toate detaliile. Dacă nu îți reușește, dă de știre!
Comments are closed.