Efectele negative ale zahărului alb asupra sănătății sunt deja bine cunoscute, de aceea apare necesitatea de a găsi alternative mai sănătoase precum zahărul invertit.
Zaharoza, pentru a putea fi preluată de organism, trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de invertire, ce are loc în intestin, cu sprijinul unei enzime numite invertază și care duce la transformarea zaharozei în două molecule mai mici – glucoza și fructoza– ce pot străbate peretele intestinului subțire și care pătrund în circuitul sanguin.
Invertirea din interiorul organismului se face cu niște costuri iremediabile și are două neajunsuri:
- în acest proces se consumă cantități importante de calciu ( preluat din oase, dinți, unghii, păr, etc) ce poate duce în timp la decalcifieri, osteoporoză, tetanie, tulburări intestinale etc;
- conduce la epuizarea invertazei din intestine, ajungându-se astfel la intoleranță alimentară și la astenie.
Un mijloc relativ simplu de a îmbunătăți totuși situația constă în folosirea zahărului invertit, ce reprezintă un amestec de glucoză și fructoză provenind din zaharoza care nu mai necesită a fi invertită de către organism.
Beneficii utilizare zahăr invertit:
- acesta este mai inofensiv pentru organism, deoarece nu mai solicită intestinul subțire pentru a fi invertit;
- poate fi utilizat la preparatele fierbinți sau care merg la cuptor, spre deosebire de miere;
- are putere dublă de îndulcire față de zahărul alb, putându-se reduce astfel consumul;
- poate fi pregătit foarte ușor în condiții de casă, tot procesul de invertire a zahărului necesită în jur de 30 minute;
- poate fi folosit la pregătirea siropurilor naturale (de afine, coacăze negre, măceșe, muguri de brad și muguri de pin, cătină, vișine, mentă, trandafir, Aloe Vera, lămâie, țelină sau ghimbir, cu toate binefacerile lor binecunoscute), asigurând păstrarea integrală a proprietăților curative ale fructelor, prezente într-o concentrație minimă de 15%;
- din punct de vedere caloric, dezvoltă la fel ca zahărul alb, circa 4,1 kcal/g.
Ingrediente pentru pregătirea zahărului invertit:
- 1 kg zahăr alb;
- 150- 450 ml apă, în funcție de consistența finală pe care o dorim;
- 1 linguriță zeamă de lămâie sau 1 linguriț rasă sare de lămâie;
- un vas emailat mai larg la gură, pentru a putea colecta mai ușor spuma;
- 1 lingură de lemn;
- 1 recipient de sticlă cu capac, pentru păstrarea zahărului invertit;
- tifon dublu curat.
Notă: Se interzice folosirea vaselor de inox sau aluminiu, precum i a lingurilor metalice.
Preparare zahăr invertit:
Pas 1
Zahărul, apa, sarea de lamâie se pun în vasul emailat și se aduc la temperatura de fierbere. Compoziția se lasă să fiarbă circa 10 min, la foc iute, amestecând ocazional cu lingura de lemn.
Pas 2
Pe suprafața siropului se va forma o spumă ce va trebui să o culegeți cu lingura de lemn și să o aruncați. Supravegheați vasul deoarece în timpul fierberii spuma care se formează are tendința de a se ridica și curge peste marginile vasului.
Pas 3
Zahărul se va transforma într-o compoziție limpede ca uleiul și densă ca mierea. Procesul este terminat în momentul în care nu se mai formează spuma. Spre sfârșitul fierberii (ultimele 2-3 min din cele 10 min) micșorați intensitatea focului pentru ca zahărul invertit să nu se închidă la culoare, dar să rămână auriu ca mierea.
Pas 4
Luați vasul de pe foc, lăsați puțin să se răcească. După ce se răcește puțin, dar când încă este destul de cald, se toarnă prin două straturi de tifon în borcane curate. Se acoperă cu capac și se păstrează pe o perioadă nedeterminată.
Tot procesul de invertire a zahărului durează în jur de 30 minute. Prima mea încercare a fost una eșuată și vreau să vă arăt rezultatul final, pentru ca să nu repetați greșeala mea 🙂 Nu lăsați ca compoziția să ia culoarea galbenă cât este vasul pe foc, deoarece sub influența temperaturii vasului culoarea se va intensifica și după înlăturarea vasului de pe foc. În acest mod este riscul de a arde toată compoziția.
Zahărul invertit se poate folosi pentru a îndulci ceaiul, cafeaua, pentru a prepara siropuri, dar și prăjituri, checuri sau cozonac, cu condiția de a avea grijă să reducem cantitatea de lichid introdusă în aluat pentru a compensa aportul de apă adus de zahăr.