Ghee este uleiul de bază în bucătăria indiană, fiind folosit de mii de ani în practicile medicinale ayurvedice. Este un ulei foarte sănătos, obținut din unt, care poate fi folosit la gătit, dar aduce și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Acesta se bucură de o popularitate mare la fel ca uleiul de măsline și uleiul de cocos, fiind o sursă bogată în acizi grași sănătoși ce vin la pachet cu vitaminele liposolubile A, E, K. Ghee este metabolizat mai ușor decât untul și previne acumularea kilogramelor în plus. Conform filosofiei ayurvedice, acesta deține energia focului care ajută la prelucrarea hrănii și e recomandat pentru persoanele ce doresc să își îmbunătățească digestia.
Beneficiile consumului de ghee:
- are punct de fum înalt, 262° comparativ cu punctul de fum al untului care este de 177°C;
- conține vitaminele liposolubile A, E și K, care sunt deosebit de importante pentru menținerea sănătății vederii și catifelarea pielii. De asemenea, gheea este recomandată persoanelor ce întâmpină dificultăți în absorbția anumitor nutrienți la nivel de intestin subțire;
- nu conține lactoză și cazeină, ceea ce înseamnă că poate fi consumată de persoanele ce au intoleranță la lactoză sau o sensibilitate ridicată față de cazeină;
- conține acid linoleic conjugat (ALC), care are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății printre care reducerea producerii de cortizol și creșterea sensibilității la insulină, reduce nivelul de proteina C reactiva (un marker al inflamaiei în organism), reduce nivelul de colesterol și trigliceride, mărește biodisponibilitatea calciului în organism, ș.a. ;
- este încărcată în acid butiric , acesta este un acid gras cu lanț scurt ce joacă un rol important în menținerea sănătății mucoasei intestinale, luptând cu inflamația și fiind un bun ajutor pentru cei ce suferă de boala Crohn sau de colită ulcerativă;
- are o aromă mai puternică decât untul, asemănătoare cu cea de nucă;
- întărește oasele datorită vitaminei K, care are o importanță deosebită pentru producerea țesutului osos și a proteinei necesare pentru menținerea calciului în oase;
- ajută la pierderea sănătoasă în greutate datorită grăsimilor sănătoase cu lanț mediu, care sunt metabolizate mai ușor și mai rapid de organism decât grăsimile cu lanț lung;
- îmbunătățește digestia, datorită acidului butiric care hrănește flora intestinală și stimulează peristaltismul;
- reduce inflamația cronică ce are ca efecte condiții ca artrita, boala inflamatorie a intestinului (ibd), Alzheimer, diabetul și chiar unele tipuri de cancer.
Mod de preparare ghee:
Cantitatea de ghee obținută dintr-un kg de unt poate varia între 700 – 800 g, în dependență de calitatea untului folosit pentru preparare. Puteți pregăti ghee și dintr-o cantitate mai mică de unt, iar timpul de pregătire va fi mai scurt.
Vei avea nevoie de:
- 1 kilogram unt cât mai gras (80-82% grăsime), nu se folosește margarină;
- 1 lingură de lemn curată și uscată bine, pe care nu ați mai folosit-o la nimic altceva;
- 1 oală de 1-1,5 litri, cu fundul cât mai gros, ideal de fontă sau inox sau pur și simplu emailată, cu gura cât mai largă;
- 1 castron în care veți pune spuma colectată în timpul fierberii gheei;
- o bucată de tifon împăturită în 3 sau 4;
- 1 strecurătoare de inox pe care n-o mai folosiți la altceva;
- borcane cu capac în care veți păstra ghee, ideal din sticlă.
Pas 1
Se pune întreaga cantitate de unt în oală la foc mediu-mic. Untul se va topi complet în aproximativ 10-15 minute.
Pas 2
În momentul când compoziția începe să fiarbă, focul de micșorează la minim, ca să nu dea spuma pe dinafară. Peste aproximativ 10 minute veți observa cum se separă la suprafața untului un soi de spumă groasă.
Pas 3
Se îndepărtează spuma cu grijă, aruncând-o în castronel. Lingura se curăță cu un prosop de hârtie între două sesiuni de pescuire a spumei. Atenție: e foarte fierbinte! După încă două-trei minute eliminați din nou spuma formată pe suprafața untului topit. Repetați procesul de mai multe ori. Treptat, untul va deveni tot mai transparent.
Răzuiți ușor fundul vasului cu lingura de lemn din când în când, mai ales daca folosiți o oala simplă, emailată, și nu una cu fund dublu/gros. Grăsimea ce se depozitează la fund se poate arde, ceea va afecta calitatea ghee-ului obținut. Spuma colectată în castron ar fi bine să o aruncați în toaletă, nu în chiuvetă.
Pas 4
Tot procesul durează în jur de 45 min, în dependență de calitatea untului. Veți înțelege că ghee este gata atunci când veți vedea că nu prea se mai adună spumă la suprafață și că untul e perfect transparent. Se degajă o aromă ca de nuci sau de prăjituri, se aude un sfârâit diferit și untul are culoarea galben-aurie. În acel moment, luați ghee de pe foc și lăsați-l 10 minute să se răcească.
Dacă nu sunteți cu ochii pe oală la acest moment și nu-l luați de pe foc, ghee va începe să devină portocaliu, apoi arămiu, semn că s-a ars. Evident, puteți să-l folosiți la gătit, dar nu va mai avea aceleași calități și nu va mai fi la fel de aromat.
Pas 5
După ce ați lăsat 10 min să se răcească, se strecoară ghee prin sita cu tifon în borcane. Nu strecurați chiar toată cantitatea, mai lăsați o linguriță-două la sfârșit, pentru că de obicei acolo sunt niște grăsimi tulburi de pe fundul cratiței, care nu trebuie să ajungă în borcane pentru că vor altera calitatea ghee-ului.
Pas 6
Borcanele se lasă fără capace până ce ghee se răcește de tot. Eventual îl puteți acoperi în acest răstimp cu o bucată de tifon. Dacă puneți capacele prea devreme pe borcane, când ghee încă mai este cald, el va face condens, ceea ce va compromite calitatea ghee-ului și termenul de valabilitate.
Puteți folosi ghee imediat dacă aveți nevoie. Își va păstra aspectul de ulei transparent câteva ore sau zile, în funcție de temperatura din camera unde îl țineți. Practic, se comportă asemenea uleiului de palmier, care la cald devine fluid, iar la rece se solidifică.
Ghee nu necesită păstrare în frigider sau cămară, important să nu se afle în bătaia directă a soarelui. Nu are termen limită de păstrare.
Puteti folosi ghee la gătit sau prăjit, dar în cantități mai mici decât uleiurile obișnuite. Deși ghee are niște calități excepționale, folosirea în cantități prea mari va face mâncarea prea grea. De exemplu, dacă în mod normal a-ți folosi 3 linguri de ulei obișuit, când folosiți ghee luați doar o lingură (topit, nu solid).
Când doriti sa folosiți ghee, luați din el cu o lingură perfect curată și uscată și închideți repede borcanul la loc. Procedând în acest mod veți împiedica patrunderea umidității și impurităților care ar putea altera calitatea ghee-ului.
Sper că acest articol a fost util și informativ. Pentru alte articole interesante, urmărește blogul sau pagina de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina.
Iar dacă ai nevoie de ajutorul unui nutriționist te voi ajuta cu drag!
Te pot ghida în drumul tău spre reechilibararea proceselor din organism datorită cărora vei reuși să fii mai energică, mai plină de sănătate și cu mai puține kg. Mă găsești la +37379223404, viber, whatsapp.
Îți dorești să primești cele mai noi și utile informație despre alimentația sănătoasă?
Lasă mai jos adresa ta de mail, iar eu voi avea grijă să îți trimit materiale gratuite.