Constipația este o stare cu care s-a confruntat aproape fiecare persoană măcar o dată în viață. Aceasta duce la stări neplăcute de discomfort intestinal și poate avea complicații precum hemoroizii și rupturile anale sau stări de epuizare și oboseală permanentă.
Iată câteva remedii la îndemâna oricui pentru eliminarea treptată a constipației:
- Apă caldă cu suc de lămâie, dimineața, imediat după trezire. Se poate stoarce de la câteva picături de suc de lămâie până la sucul unei lămâi întregi într-o cantitate de 300 – 500 ml apă caldă.
- Semințe de chia, acționează ca un laxativ ușor datorită mucilagiilor acestora. Pot fi adăugate în budinci de fructe, smoothie, chefir. Au nevoie de apă pentru a-și realiza proprietățile de laxativ.
- Semințe de psyllium, un ingredient ce intră în compoziția multor produse naturiste destinate constipației. Se pot găsi în magazinele naturiste la prețuri accesibile. Se consumă 1-2 linguri cu multă apă, fiind acceptabile și pentru copii (2 lingurițe). Acestea pot fi adăugate la budinci, terciuri, etc.
- Mersul pe jos ajută atunci când vine vorba de punerea ”în lucru” a intestinelor, fiind bine cunoscut faptul că constipația este problema persoanelor sedentare. Așa că străduiți-vă să petreceți cât mai mult timp în mișcare.
- Prunele, smochinele și perele, uscate sau proaspete, sunt un remediu binecunoscut pentru constipație, așadar profitați de ele atunci când sunt de sezon. Pe parcursul iernii puteți folosi varianta deshidratată sau congelată a acestora.
- Semințele de in măcinate proaspăt sau cele întregi lăsate la hidratat în apă peste noapte sunt recomandate a fi consumate dimineața la micul dejun. Apa în care au stat peste noapte semințele de in se recomandă a fi condumată pe stomacul gol. Acestea conțin mucilagii care permit materiilor fecale „să alunece” prin intestine și să asigure o eliminare ușoară a acestora.
- Lichidele ocupă un loc important în buna funcționare a colonului. De aceea este important să consumăm cantitatea zilnic necesară de apă curată sau sub formă de ceaiuri de plante medicinale, sucuri naturale, apă enzimatică, limonadă. În sezonul rece este bine să consumăm apa călduță pentru a nu cheltui suplimentar energie pentru aducerea acesteia la temperatura corpului.
- Mărește treptat cantitatea de fibre provenite din leguminoase, frunze verzi și fructe. Consumul acestora din surse naturale și în stare proaspătă reprezintă metoda ideală de eliminare a reziduurilor intestinale din corp. Dacă nu poți mânca o cantitate mai mare de fructe și legume, poți recurge la consumul de smoothie-uri.
- Exercițiile fizice ușoare și posturile yoga au menirea de a stimula circulația sanguină din abdomen și energizarea acestei regiuni. Se recomandă următoarele posturi yoga: poziția ‘corbul’, ‘headstand’, poziția ‘batului inversat’, poziția ‘cobra’ și poziția ‘eroul’.
Persoanelor care suferă de constipație cronică li se recomandă să apeleze la un tratament naturist care le va ajuta să restabilească buna funcționare a colonului paralel cu adoptarea unei diete echilibrate și adaptate pentru afecțiunea lor.
Preparate naturiste pentru costipație găsești aici.
Un specialist în terapii naturiste și consiliere nutrițională găsești aici .