Giardioza (lambliaza) este o boală provocată de protozoarul Giardia duodenalis (Giardia intestinalis, Giardia lamblia, Lamblia intestinalis) care există sub două forme: de trofozoit și de chist.
Infectarea omului se produce prin ingestia alimentelor sau apei contaminate cu chisturi. În stomac trofozoiții sunt eliberați din chisturi și migrează în intestinul subțire, în special în duoden și jejun, unde se atașează prin discul adeziv de celulele epiteliale. În lumenul intestinal se deplasează cu ajutorul flagelilor și odată ajunși în colon se închistează, fiind eliminați în mediul extern odată cu materiile fecale.
În general, boala trece printr-o fază acută scurtă, urmată de o fază cronică. Infecția cu G. lamblia, în faza acută, este cauza diareei apoase cu eliminarea trofozoiților. Scaunele devin din nou normale, în faza cronică, cu emisii tranzitorii de chisturi.
Prezența parazitului în intestin nu este urmată întotdeauna de apariția unor manifestări clinice, unele persoane fiind asimptomatice. Altele pot prezenta un spectru larg de simptome de la diaree ușoară care se vindecă spontan, până la diaree cronică, acompaniată de malabsorbție și pierdere în greutate.
Fiind un parazit intestinal, majoritatea manifestărilor clinice sunt legate de aparatul digestiv, dar există și manifestări extradigestive, în special neuropsihice și alergice.
Parazitul trăiește în corpul uman în:
- intestinul subțire (mai puțin în ileon);
- căile biliare intrahepatice;
- căile biliare extrahepatice.
Giardioza se transmite prin intermediul chistului parazitului, care infecteaza direct sau prin gazde-vehicul, cei mai expusi fiind copiii. Chistul de Giardia lamblia este rezistent la clor in concentratiile utilizate pentru tratarea apei si poate supravietui pana la doua luni in instalatii.
Giardioza se poate prezenta forme
Asimptomatice: cu simptom atipic de bila lenesa;
Acute, cu urmatoarele simptome frecvente la adulti si copii:
- diaree urat mirositoare, dar fara mucus sau sange;
- greata si varsaturi;
- frisoane, rar febra;
- durere de cap;
- eructatii cu miros sulfuros;
- flatulenta;
- pierderea in greutate;
- anorexie;
- dureri abdominale;
- insomnie;
- tulburari de atentie;
- agitatie;
- instabilitate.
Cronice, iar ca simptome frecvente:
- alternanta diaree-constipatie;
- oboseala;
- cefalee;
- urticarie;
- prurit;
- steatoree – grasimi in scaun;
- astm bronsic;
- rinofaringite;
- artrita reactiva.
Afectiunea favorizeaza aparitia hepatitei cronice la persoanele cu imunitate scazuta.
In afectiuni cronice, poate determina intoleranta la lactoza.
Manifestarile apar dupa 1-3 saptamani de la infectare si la o incarcatura de paraziti de 10 – 100 de chisturi.
Simptomele de infectie cu paraziti intestinali dureaza 2-3 saptamani. Dupa perioada de remisie, inca sunt eliminate chisturi pe o durata de 3-4 saptamani.
Giardioza la copii
Copiii sunt mai afectati decat adultii de giardioza, in cazul acestora manifestandu-se cele mai multe complicatii.
Giardioza la copii este de trei ori mai frecventa decat la adulti, unele studii aratand ca omul dezvolta anumite forme de imunitate la acest tip de infectie in timp.
Principalele complicatii in cazul copiilor sunt:
- Deshidratarea, in contextul instalarii diareei severe;
- Infectiile cronice si malnutritia;
- Dificultati de dezvoltare fizica;
- Retardul mintal;
- Intoleranta la lactoza.
In Romania, conform unei lucrari de cercetare publicate in 2011, au fost prezentati ca factori de risc pentru copii:
- Consumul de apa imbuteliata;
- Alergiile si antecedente de infectie;
- Manifestarea concomitenta a mai multor boli;
- Prezenta animalelor de companie.
Diagnostic
Diagnosticul pozitiv constă în identificarea chiștilor de Giardia duodenalis în scaunele formate și a trofozoiților în scaunele diareice, în lichidul duodenal sau în biopsia jejunală. După infectarea cu chiști de Giardia duodenalis există o perioadă de aproximativ 3 săptămâni când parazitul nu apare în scaun deși bolnavul este simptomatic. Ulterior, chiștii se elimină, la început continuu, iar apoi, pe măsură ce infecția se cronicizează, excreșia lor devine intermitentă. De aceea este indicat să se repete examenele coprologice la interval de 7 zile pe o perioadă de 4-5 săptămâni
Analize recomandate
- Antigen Giardia lamblia (coproantigen)
- Paraziți în materii fecale protozoare PCR
- Examen coproparazitologic
Tratamentul are ca obiectiv restabilirea sanatatii persoanei prin distrugerea parazitului si disparitia simptomelor produse. Eficienta tratamentului aplicat este monitorizata prin examene ale fecalelor, la fiecare 7 zile de tratament. Chiar si in perioada de remisie, persoana mai defecheaza chisturi cu giardia lamblia.
Tratamentul trebuie urmat in toate formele afectiunii, intrucat chiar si formele asimptomatice sau usoare pot genera complicatii medicale.
Atentie! Afectiunea „consuma“ rezervele de vitamina A, vitamina B12, proteine si D-xiloza ale organismului, fiind necesara o dieta si suplimente de vitamine si minerale.
Tratament naturist
Capsule Cin Ceon (Parashield) – antiparazitar natural cu acțiune de spectru larg, manifestă de asemenea activitatea antihipoxantă, antioxidantă, imunomodulatoare, de detoxifiere şi antialergică.
Capsule Lecitina – îmbunătățește fluxului biliar prin stimulea producerii de suc biliar, ceea ce ajută la eliminarea paraziților localizați în canalele biliare, atât intra cât și extrahepatice.
Capsule Gan Bao – conține silibină, silimarină, îmbunătățește tonusul canalelor biliare și stimulează detoxifierea ficatului, lucru deosebit de important pentru persoanele ce suferă de bilă leneșă.
Capsule Jen Ton – are efect de detoxifere blândă a colonului și eliminarea paraziților intestinali, regenerează eficient mucoasa intestinală și restabilește motorica colonului.
Sper că ți-a fost util acest articol, iar dacă ai nevoie de ajutorul unui nutriționist – dă-mi de știre!
Mă poți contacta folosind unul din butoanele de mai jos:
Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!
Poți urmări activitatea mea pe pagina de Facebook , Instagram sau YouTube. Mai multe despre mine găsești aici, iar aici poți urmări aparițiile mele în media.