Polenul de albine este numit hrana zeilor datorită conţinutului său crescut a tuturor micronutrienţilor necesari pentru sănătatea noastră, care de multe ori lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Acesta este unul dintre cele mai pure şi mai complete alimente, un adevărat miracol al naturii, utilizat încă din Antichitate de către egipteni şi chinezi ca medicament natural şi factor de întreţinere al organismului.
Ce este polenul de albini?
Polenul de albini este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor pe care albinele o amestecă cu salivă şi o transportă în săculețele speciale de pe picioruşele lor posterioare.
Există două tipuri de polen: anemofil – cel purtat de vânt, și entomofil – cel colectat de insecte. Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt, deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice, fiind responsabile și de alergiile pe care unii oameni le au la polen. Spre deosebire de polenul purtat de vânt, cel recoltat de albine nu produce alergii. Dimpotrivă, consumul regulat de polen crud poate reduce alergiile cu până la 20-40%.
Informații nutriționale polen de albini
Compoziţia complexă a polenului face din acesta un aliment natural complet, foarte benefic pentru organismul nostru.
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12),
- antioxidanti, inclusiv betacaroten, vitamina C si vitamina E, acid folic, provitamina A.
- Cele mai importante minerale (dar nu singurele) care se gasesc in compozitia polenului sunt calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, iod.
- Polenul este compus din aproximativ 55% carbohidrati, 35% proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi grasi si 5% alte substante nutritive.
- reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi, care se absorb direct în tubul digestiv, fără a necesita un efort din partea organismului.
30 de grame de polen aduc organismului aproximativ 28 de calorii. Din aceste 30 de grame, 7 grame sunt carbohidrați, 15% este lecitină, 25% proteine de cea mai bună calitate.
Beneficiile polenului de albini pentru sănătate
Polenul de albini şi-a demonstrat pe deplin virtuţile terapeutice în cadrul numeroaselor studii clinice şi de laborator. Printre cele mai importante efecte asupra sănătății sunt:
- ameliorarea digestiei – reglează tranzitul intestinal, mai ales în cazurile de constipație cronică sau diaree, stimulează arderea grăsimilor și ajută la controlul greutății;
- boli ale tractului gastro-intestinal – ulcer gastric, eneterită, colită, dischinezie biliară;
- astenie, neurastenie, psihoză, depresie;
- nervozitate autonomă, dureri de cap, amnezie;
- oferă energie și combate anemia, indicat în sindromul oboselii cornice;
- ameliorarea funcționării sistemului imun;
- ameliorarea circulației sangvine sistemice, stenocardie;
- ameliorarea astmului;
- creșterea capacității de efort și îmbunătătțirea performanței sportivilor;
- reducerea nivelului colesterolului;
- reducerea efectelor secundarea ale chimioterapiei;
- îmbunătățirea potenței și creșterea libidoului;
- stimulează fertilitatea;
- încetinește procesul de îmbătrânire;
- poate fi considerat o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni.
Doza zilnică recomandată de polen de albini
Adulţi: 1 lingură/zi (15 g)
Copii: 1 linguriță/zi (5 g)
Se administrează de 1-2 ori/zi cu jumătate de oră înainte de masă, cu aceeași cantitate de miere. Se mestecă în gură cât mai mult posibil, nu se bea cu nimic.
Pentru eficiență maximă, se recomandă o cură de minim 7 săptămâni, de două ori pe an, primăvara și toamna. Polenul de albini poate fi consumat însă tot timpul anului, fără restricții.
Contraindicații: intoleranță individuală.
Cel mai bogat în vitamine și nutrienți este polenul poliflor, care provine din mai multe surse. Însă în dependență de tipul florilor de la care a fost recoltat, se cunosc diferite tipuri de polen cu diferite efecte terapeutice mai accentuate. Aici găsiți un site cu informații utile la acest subiect.
Folosind periodic (sau de ce nu – chiar zilnic) astfel de alimente hrănitoare, vom putea să ne bucurăm de un nivel de energie mult mai ridicat și de o stare a sănătății mult mai bună! Tu ce alte super-alimente folosești?
Sper că acest articol a fost util și informativ. Pentru alte articole interesante, urmărește blogul sau pagina de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina. Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media.
Iar dacă ai nevoie de ajutorul unui nutriționist te voi ajuta cu drag!
Îți dorești să primești cele mai noi și utile informație despre alimentația sănătoasă?
Lasă mai jos adresa ta de mail, iar eu voi avea grijă să îți trimit materiale gratuite.