Nu țin minte exact momentul când m-am entuziasmat să gătesc zefire fără zahăr, dar după ce le-am gătit am înțeles că nu e o treabă chiar așa ușoară cum se dă impresia prin tutorialele de pe youtube.
Rețete de zefir cu zahăr găsești din prima căutare pe google, dar iată una fără zahăr … trebuie să întorci netul și pe față și pe dos …
Iată ce am găsit și mi-a reușit să fac.
Vă previn din start că s-ar putea să vă iasă rețeta abia din a 3-a încercare, dar dacă aveți copii pe care doriți să îi hrăniți cu ceva sănătos, presupun că merită efortul.
Ingrediente necesare pentru zefir fără zahăr:
- 3 mere medii din cele acrișoare
- 10g agar agar
- stevia – cât doriți
- 60 ml apă
- un praf de sare
- albușul de la un ou
- 1 sită mai mare
- 1 buzunar din ăla cu care dați formă cremei de pe torte
- 1 mixer
Timp de preparare: 1 oră.
1 pas: curățim merele de coajă, le tăiem cuburi și le trecem în cratiță. Adăugăm puțină apă și le stropim cu câteva picturi de lămâie ca să nu se oxidexe. Dăm cratița la foc mediu. Amestecăm periodic merele, în 10-15 minute ar trebui să fie moi și numai bune de făcut piureu din ele. La această etapă se amestecă agar agarul în apă și se lasă să stea până în momentul când vom avea nevoie de el.
2 pas: trebuie să pasăm merele prin sită. Acest pas este necesar pentru a obține un zefir mai pufos și fără urme de fibră din mere. Este o etapă ce necesită răbdare, deoarece trebuie să pasezi cu lingura merele gătite astfel ca acestea să treacă prin sită.
3 pas: piureul de mere obținut se va da la frigider pentru a-l răci. Se lasă pentru câteva ore sau îl puteți pune la concelator pentru aproximativ 1 oră fără să îl lăsați să ajungă la punctul de congelare. La această etapă am adăugat și stevia.
4 pas: după ce piureul s-a răcit, putem continua cu pregătirea rețetei. Vom scoate de la frigider 1 ou și vom separa albușul. Îl vom pune în vasul în care urmează să pregătim ”spuma” pentru zefir. Se adaugă un vârf de sare și se bate albușul până spuma nu se mai scurge. În acel moment vom începe să adugăm în 2-3 reprize 150g piure de mere de la frigider. Se amestecă bine cu albușul de ou, până compoziția devine uniformă.
5 pas: pregătim siropul de agave. Într-o cratiță vom adăuga 100g piureu de mere și agar agarul amestecat cu apă. Vom amesteca în continuu compoziția și vom menține focul mediu. După ce se ajunge la temperatura de fierbere, este necesar să menținem compoziția 4-5 minute la temperatura de fierbere astfel ca aceasta să devină densă. Pentru a verifica dacă agar agarul este gata, trebuie să lăsăm să curgă de pe lingură în jos ceva lichid. Dacă e dens și se întinde încet, înseamnă că e gata.
6 pas: siropul de agar agar se încorporează în spuma de albuș. Acest pas trebuie făcut foarte rapid, deoarece agar agarul începe să se solidifice la doar 40°. Se va porni mixerul ce va amesteca spuma de albuș și piureu de mere, iar siropul se va încorpora câte puțin și mestecând continuu. Compoziția obținută se va pune foarte repede într-un buzunăraș pentru cremă și se va da formă zefirelor.
7 pas: zefirele obținute au nevoie în jur de 8 ore să stea să se usuce, însă consistența lor va fi cea necesară deja peste 1 oră.
Recomandări:
- tot procesul, din momentul pregătirii siropului de agar agar și până la turnarea zefirelor, ar trebui făcut foarte repede. Dacă compoziția se răcește înainte de a-i fi dat formă, deja nu veți mai obține acea consistență necesară.
- zefirele se toarnă pe hârtia de copt, pe care o întindeți eventual pe o tigaie ca să putem schimba zefirele în alt loc în caz de necesitate.
- capul buzunărașului prin care curge spuma și primește formă, ar fi bine să fie de un diametru mai mare (în jur de 1 cm), altfel riscați ca spuma să se lichifieze direct în buzunar și să nu mai puteți să îi dați forma dorită.
- din tutoriale am înțeles că rețeta se primește foarte bine dacă se folosește eritritol, însă eu nu am reușit să îl procur. Dacă ați încercat, scrieți în comentariu care a fost rezultatul.
- pentru rețetă se recomandă merele mai acrișoare.
- am înțeles că calitatea agar agarului variază, de aceea ar fi bine să testați care e puterea de gelifiere a celui folosit de tine. S-ar putea ca 10g să fie cam mult.
- în cazul că zefirele îți ies prea ”zemoase” și nu se usucă bine, încearcă să gătești 400g piureu de mere la foc până acesta scade la 150g. Acesta îl vei folosi pentru spumă, însă pentru sirop folosește un piureu mai lichid.
- zefirul roz se obține prin folosirea a 200g mure ce se vor face piureu prin sită și se vor adăuga în siropul de agar agar în locul piureului de mere.
- zefirele pot fi pregătite din diferite fructe, dar vă recomand să aplicați o rețetă deja încercată.
- o rețetă video găsești aici sau poți pregăti zefir cu zahăr conform rețetei de aici. Video-urile sunt în rusă, vă previn din start.
Sper că v-am inspirat să gătiți această rețetă sănătoasă! Dacă aveți recomandări ce ar putea îmbunătăți rețeta, vă rog să le lăsați un comentariu!
Am un grup pe facebook în care ne inspirăm reciproc cu rețete sănătoase. Alătură-te comunității noastre de mâncăcioși sănătoși! 😉