Viața unei femei depinde de foarte multe lucruri, însă în acest articol aș vrea să scriu despre importanța hormonilor pentru echilibrul proceselor fiziologice din organism.
Hormonii influențează nu numai sănătatea, ci și forma corpului, activitatea fizică, stările sufletești sau chiar modul de gândire. Atunci când sunt în armonie, totul merge ca pe roate și nici nu ne dăm seama de existența lor. Însă când o iau razna, hormonii provoacă un haos fizic și emoțional: suntem stresați, obosiți, avem insomnii, ne îngrășăm sau slăbim, suferim de acnee sau celulită, ne cade părul sau, dimpotrivă, se înmulțesc firele de păr nedorite. La femei se stopează ciclul menstrual.
Dirijorii proceselor fiziologice din organism sunt triada de hormoni sexuali: estrogen, progesteron și testosteron.
Estrogenul este hormonul feminității, conferă trăsăturile ”femeii venusiene” și accentuează comportamentul senzual al femeii.
Progesteronul este hormonul maternității, jucând un rol foarte important pentru sănătatea femeii. Acesta acționează în sens contrar, fiind moderatorul dorințelor și cel care ocrotește organismul de unele boli genitale.
Testosteronul este hormonul puterii, ce dă stimulul de a acționa, oferă trăsăturile ”femeii amazoane”. La femei acesta se produce în cantități mult mai mici decât la bărbat.
În anumite regiuni ale globului precum Africa și Asia femeile ajung la perioada menopauzei fără a avea anumite simptome sau deranjamente, decât încetarea menstrelor. Acest lucru este de invidiat pentru noi – femeile europene – ce suferim de atâtea simptome deranjante din fragedă adolescență asociate cu menopauza.
O femeie echilibrată din punct de vedere hormonal va arăta în felul următor:
- un aspect feminin armonios cu talia îngustă și bazinul larg, cu sânii plini și pielea catifelată;
- siluetă voluptoasă cu grăsime distribuită uniform pe tot corpul;
- o stare fizică si sănătate bună, imunitate puternică;
- stare psihică la cote normale, rezistență bună la stres.
Echilibrul dintre acești trei hormoni determină cât de echilibrată este viața unei femei. Sunt 3 semnale ce dau de știre că femeia are hormonii dezechilibrați:
- sindromul premenstrual
- procesul nașterii
- menopauza
Dacă unul din aceste procese naturale decurge cu dureri și simptome neplăcute, femeia ar trebui să își analizeze stilul de viață și să înțeleagă unde greșește. Din păcate, marea majoritate a femeilor europene au de lucru la acest capitol. Din acest motiv am hotărât să vorbesc mai des despre această temă pentru a ajuta cât mai multe femei să conștientizeze importanța hormonilor pentru sănătatea și fericirea lor.
Bombardamentul stresului cotidian și alti factori de risc la care sunt supuse numeroase femei în zilele noastre duc la dezechilibre în secreția acestor hormoni.
Majoritatea problemelor ginecologice se consideră a fi cauzate de surplusul de estrogen caracteristic pentru femeile ce nu au ajuns la menopauză. Pe de altă parte, deficitul prematur de estrogen, determinat de menopauza precoce, conduce la instalarea înainte de vreme a osteoporozei, încetarea ciclului menstrual și predispune la creșterea ponderală.
Un alt tip de dereglare hormonală se înregistrează atunci femeia prezintă un nivel scăzut de progesteron. Efectele deficitului de progesteron ce se manifestă la femei ca un efect cumulat al surmenajului și a suprasolicitării emoționale la care suntem supuse în ziua de astăzi.
Unele femei sunt mai predispuse decât altele la dezechilibre hormonale. Sunt cele care apelează la tratamente hormonale fără supravegherea medicului, cum ar fi anticoncepționalele, pastilele pentru slăbit, antiinflamatoarele din clasa cortizolului, anabolizantele, hormonii de sinteză pentru înfrumusețare. De asemenea, sunt în pericol femeile sedentare, cele care fumează, consumă alcool sau cafea. Și femeile suprasolicitate, care îndeplinesc rolul de cap al familiei, cele care trebuie să facă față unui stres psihic continuu la serviciu sau cele care au trecut prin diverse drame personale sunt predispuse la supraproducție de hormoni masculini. Acționând asupra tuturor acestor factori se realizează mult doritul echilibru hormonal.
Activând ca nutriționist, am conștientizat cât de importantă este alimentația pentru reglarea hormonală. Femeile ce au kg în plus au și anumite dereglări ce în timp se vor atenua, anume datorită alimentației echilibrate și fito-terapiei. Hormonii noștri au nevoie de material de construcție, acesta fiind furnizat de hrana noastră. O persoană ce se alimentează conștient va reuși să ofere organismului tot ce e nevoie pentru a se construi hormoni noi. Însă o alimentație dezechilibrată și deficitară va agrava tot mai mult sănătatea și echilibrul hormonal.
Un alt factor foarte important de care depinde echilibrul hromonal la femeii este buna funcționare a ficatului. Suntem conștienți că trăim într-o perioadă în care suntem foarte stresați, iar funcția de detoxifierea a organismului este supra-mega-solicitată. Multe persoane ajung să aibă un ficat leneș ce nu își mai îndeplinește funcțiile la cotele normale, despre acest subiect am scris într-un alt articol ce îl găsești aici. Ficatul are o implicare directă în reglarea nivelului de estrogen, am desfășurat acest subiect mai pe larg aici. Astfel pentru o femeie ce suferă de dereglări hormonale primul pas în recuperarea sănătății este anume detoxifierea ficatului.
Periodic organizez grupuri în cadrul Programului DETOX de 14 zile împreună cu nutriționistul. În caz că te regăsești printre persoanele ce au nevoie de un program detox, atunci te invit să te alături grupului! Mai multe detalii găsești aici sau la +37379223404 (inclusiv viber, whatsapp). Programul poate fi urmat și la distanță, materialele le veți primi online în grupul de suport și în discuțiile individuale cu nutriționistul.
Un alt program creat special pentru femei este programul Sănătate feminină. Mai multe detalii găsești pe link-ul de mai jos.
Te pot ajuta să îți rezolvi problemele de sănătate prin corectarea regimului alimentar și fitoterapie. Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media. Postez periodic articole despre sănătate pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina.
Sănătate și mult soare în suflet să ai!
2 Comments
Great, I really like it! Youre awesome
Thank you for your reaction and appreciation!
Comments are closed.