Ce produce digestia ta – nutrieți sau toxine?

Proteinele sunt una cele trei categorii de macronutrienți indispensabili pentru sănătatea și buna funcționare a organismului uman. Ni se recomandă să avem grijă să ne luăm doza zilnică de proteine, însă mai puțin se vorbește despre cât de eficient reușim să digerăm aceste proteine sau cum acestea se pot transforma în toxine dăunătoare.

Digestia proteinelor are ca scop mărunțirea acestora în mici ”cărămizi” numite aminoacizi din care se vor construi proteine noi ce vor fi folosite conform necesităților corpului nostru. Metaforic vorbind, e ca și cum a-i rupe niște șiraguri de mărgele și apoi le-ai folosi pentru a crea alte bijuterii tot din aceleași mărgele, dar deja după bunul plac.

În digestia proteinelor rolul principal îl joacă stomacul prin producerea de acid clorhidric și pepsină, iar pancreasul se ocupă de a 2-a etapă a digestiei proteinelor din momentul când bolul alimentar trece prin duoden.

Din păcate, din cauza unei alimentații dezechilibrate preponderent bazată pe alimente procesate și lipsită de fribre, enzime și prebiotice ajungem să ne sărăcim atât de mult sistemul digestiv de enzime că pierdem garanția de a beneficia de o digestie eficientă. Bombardamentul zilnic de alimente acide gen – zahăr, băuturi carbogazoase, făină albă, carne procesată, conserve, prăjeli, alimente mustind de aditivi alimentari, consum crescut de cafea și ceai – duce la ”rodarea” stomacului și a pancreasului, ceea ce înseamnă că în timp scade capacitatea acestora de a digera alimentele. Astfel alimentele vor ajunge în intestinul subțire fiind parțial digerate, ceea ce înseamnă că proteinele vor intra în stare de putrefacție, iar glucidele – în stare de fermentație. Ambele procese dau deranjamente instestinale și duc la producerea de toxine.

Digestia noastră este sursa producerii a 80% din corpul nostru. De aici și apare necesitatea de a ne întreba – oare eu diger eficient alimentele? Ce se întâmplă în corpul meu la nivel de digetie? Produc mai multe toxine decât beneficiile nutriționale obținute din mâncarea ce tocmai am mâncat-o?

Procesul de digestie deficitar al proteinelor va duce la putrefacția acestora în instestin, iar una din substanțele produse este amoniacul. Ficatul este organul responsabil de a transforma amoniacul în uree – un produs metabolic ce se va elimina prin urină. Totuși dacă producerea de amoniac durează o perioadă mai lungă de timp, cantități anormale pot ajunge în fluxul sanguin, ceea ce duce la acidifierea organismului. Știm că corpul va depune toate eforturile posibile de a menține stabil pH-ul sanguin, iar toată acea aciditate va fi orientată spre spațiul intercelular. Pe de altă parte, o concentrație crescută de amoniac poate duce la simptome neurologice, iritabilitate, electroencefalogramă modificată. Este evident că digestia precară a proteinelor ne pune la lucru din greu ficatul și crește nivelul de toxicitate din organism. Persoanele ce au și o funcție mai scăzută a rinichilor pot ajunge în situația că nu vor putea elimina acidul uric și vor începe să îl ”depoziteze” sub formă de cristale de uree în articulații, ceea ce va duce în timp la gută.

O persoană ce nu digeră eficient proteinele va adăuga foarte greu în masă corporală, copiii pot avea retard în creștere, imunitate scăzută, masele fecale vor avea un miros înțepător, vor apărea simptome de aciditate crescută în organism.

De aici apare necesitatea de a ne schimba obiceiurile alimentare și a ne face obiceiul de a urma programe de detoxifiere intestinală cu scopul de a elimina acele resturi alimentare ce sunt o sursă de producere a toxinelor, să ne descărcăm ficatul de încărcătura toxică ce a acumulat-o de-a lungul timpului și să susținem refacerea funcționării stomacului și a pancreasului prin produse naturiste.

De câțiva ani organizez periodic programe de detoxifiere în cadrul cărora învăț persoanele să conștientizeze ce schimbări ar trebui să facă în dieta zilnică pentru a se putea bucura de o digestie eficientă și a preîntâmpina producerea de toxine la nivel intestinal.

Te îndemn și pe tine să te alături următorului grup ca să faci primii pași spre schimbarea în bine a stilului alimentar!

Despre programul detox găsești mai multe detalii aici

Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul

Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!

Poți urmări activitatea mea pe pagina de Facebook , Instagram sau YouTube. Mai multe despre mine găsești aici, iar aici poți urmări aparițiile mele în media.

Pe mine mă poți contacta folosind unul din butoanele de mai jos: