Detoxifierea macrosistemică vs microsistemică

De ceva timp am început să vorbesc mai des despre importanța detoxifierii pentru sănătate. Pentru multe persoane detox-ul înseamnă să îți golești intestinul cu niște laxative fie ele naturale sau luate de la farmacie. Însă detoxifierea poate fi mult mai profundă, anume despre asta vreau să vorbesc în acest articol.

Ce este boala?

Majoritatea persoanelor acceptă necesitatea de a adminstra plante, suplimente sau a urma un program detox doar în cazul când persoana suferă de o boală. De aici apare întrebarea logică: ce înseamnă boala? Citez din DEX ”Tulburare a activității normale a organismului sub influența unor agenți din mediul interior sau exterior”. Boala este de fapt efectul cumulat al acțiunii mai mult factori ce stau la rădăcina bolii.

Boala poate fi comparată cu un copac, cauzele provocatoare ale bolii sunt rădăcinile. Simptomele bolii (durere, lipsă de energie, ș.a.) sunt crengile acestui copac. Atunci când noi ne orientăm doar la ”anihilarea” simptomelor ce ne deranjează vom acționa ca și cum am tăia ramurile copacului. Majoritatea plantelor aflate în astfel de situație vor da alți lăstari ceea ce va mări tufișul din jurul copacului. La fel se întâmplă și în corpul nostru. Ceea ce ar trebui să facem noi e să ne orientăm spre tratarea cauzelor bolii (rădăcinile), nicidecum spre simptomele ei (ramurile).

Terapia de reînoire a țesuturilor

Un alt lucru foarte curios despre corpul nostru este faptul că acesta este într-o continuă ”renaștere” a țesuturilor sale. Cu toții știm că celulele corpului nostru au o anumită perioadă de viață, după care vor muri și vor face loc unei celule noi. Aceste cicluri de viață se repetă periodic la intervale diferite în depență de tipul țesutului.

Perioada de regenerare a unor țesuturi sunt:

  • celule osoase se regenerează o dată în 10 ani,
  • celulile epiteliului intestinal – între 2 și 9 zile,
  • unghiile noastre vor fi altele la fiecare 6 luni,
  • fiecare fir de păr se schimbă o dată în 2-7 ani,
  • pielea noastră se reînoiește complet timp de 2-4 săptămâni;
  • ficatul nostru se regenerează complet într-o perioadă de 500 zile;
  • celulele nervoase se consideră că nu se regenerează, însă se pot îmbunătăți transmisiunile nervoase dintre acestea;
  • mușchiul inimii este ”renovat” doar parțial pe parcursul vieții deoarece celule cardiace se reînoiesc la perioade de timp foarte lungi;
  • ceea nu are capacitatea de a se reînoi sunt celulele cristalinului ochiului.

Cunoscând această proprietate uimitoare a organismului nostru obținem speranța că putem să ne ”renovăm” majoritatea țesuturilor dacă îi dăm corpului „materialul de construcție” adecvat.

De ce avem nevoie de detoxifiere?

Detoxifierea este un proces ce ar trebui să se desfășoare în mod natural în corpul nostru fără ca noi să ne implicăm. Însă această regulă este valabilă când noi îi dăm corpului condiții normale de funcționare: aer curat, alimentație echilibrată cu alimente ecologice, somn calitativ, mișcare, un nivel scăzut de stres, ș.a. Ne dăm seama că condițiile în care trăim în ziua de astăzi nu sunt nici pe departe atât de prielnice pentru o funcționare perfectă a organismului.

Un alt moment important pe care ar trebui să îl luăm în considerație este faptul că corpul nostru este orientat spre realizarea proceselor fiziologice orientate spre 3 direcții importante: asigurarea energiei, detoxifiere, reconstrucția țesuturilor.

Asigurarea energiei – pentru a putea face activități simple pe parcursul zilei avem nevoie de energie. Funcția primordială a corpului este să digere hrana, să asimileze nutrienții ca mai apoi să producă energia necesară pentru a ne asigura viața.

Detoxifierea este necesitatea secundară a corpului nostru. Acest proces prevede eliminarea deșeurilor metabolice, și descărcarea sistemului limfatic.

Reconstrucția țesuturilor va începe doar după ce se vor produce etapele enumerate mai sus. Altfel, țesuturilor noastre nu se vor bucura de toată ”atenția” necesară, iar țesuturile vor îmbătrâni – lucru ce va duce la diminuarea funcționării unor organe.

Deficitul de energie – simptom că avem nevoie de o detoxifiere

Adevărul e că astăzi trăim mai mereu într-un deficit de energie pentru realizarea activităților zilnice, iar pentru detoxifiere și refacere nu prea ne mai rămân rezerve. Aceasta se datorează faptului că consumăm alimente sărace în nutrienți dar greu de digerat, bogate în zahăr și grăsimi trans ceea ce va duce la un nivel crescut de inflamație în corp și la distrugerea țesuturilor noastre, un nivel crescut de stres ce va fi însoțit cu ”explozii” de cortisol – hormon ce va stimula inflamația, consumăm stimulente (cafea, băuturi energizante, ciocolată, ș.a.) ce vor ”stoarce” la maxim energia din noi, iar culcatul la ora 22:00 e ceva de ordinul fanteziei pentru marea majoritate dintre noi.

Efectul cumulativ la tot ceea ce am enumerat mai sus ne duce la o stare de epuizare, iar corpul nostru își reduce dramatic rata de reînnoire a țesuturilor sale proces ce poartă denumirea de îmbătrânire precoce. Iată aici apare necesitatea de a ne da ”o mână de ajutor” corpului nostru printr-o perioadă de detoxifiere în care să ne orientăm spre procesele de regenerare a țesuturilor.

Un corp ce își regenerează țesuturile în ritmul normal, va funcționa la cote maxime fără să fie sensibil riscului de îmbolnăvire. Persoanele ce obișnuiesc să practice periodic detoxifierea demonstrează un nivel ridicat de energie, o înfățișare mult sub vârsta reală și o sensibilitate foarte scăzută în fața infecțiilor sezoniere.

Detoxifierea macro vs microsistemică – care e diferența?

Acum apare necesitatea de a vorbi despre tipurile de detoxifiere și cât de profund își vor lăsa amprenta pe funcționarea țesuturilor noastre.

Detoxifierea mai superficială, ce presupune eliminarea unor acumulări de toxine dintr-un organ, se numește detoxifiere macrosistemică. Forma mai profundă de detoxifiere ce are loc la nivelul spațiului intercelular se numește detoxifiere microsistemică.

Detoxifierea macrosistemică

O detoxifiere macrosistemică o poate face fiecare dintre noi prin faptul că va face o clizmă, va consuma niște laxative sau va consuma sulfat de magneziu ce va stimula descărcarea sucului biliar acumulat. Detoxifierea colonului este un prim pas salvator ce va împiedica reabsorbția deșeurilor și pătrunderea acestora în circulația sanguină. Practic aceasta este doar prima etapă din detoxifiere.

Detoxifierea microsistemică

Pasul următor este să descărcăm aciditatea acumulată în lichidul intercelular și descărcarea sistemului limfatic care își asumă cea mai mare parte din neutralizarea achidității din organism. Anume la această etapă vom face acel RESTART care ne motivează cel mai mult să urmăm un program de purificare. Într-un mediu alcalin și purificat bacteriile și virușii nu vor putea să se dezvolte, iar capacitățile celulelor noastre se vor realiza la maxim.

Un nivel ridicat de aciditate în țesuturi va avea ca efect o stare de inflamație cronică ce epuizează energetic organele noastre principale de detoxifiere: ficatul și rinichii. În articolul inflamația cronică – focul ce ne îmbătrânește am vorbit și despre faptul că acizii din corp se neutralizează cu minerale ca calciu, magneziu, potasiu – lucru ce în timp duce la deficiențe ale acestor minerale sau formarea de calculi renali.

Sper că ți-a fost util acest articol, iar în cazul în care nu ai făcut încă niciodată o detoxifiere a organismului te invit să alături programului DETOX 14 zile ce dă start în 18 mai. Aici găsești mai multe detalii:

Posted by Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina on Tuesday, May 7, 2019

Te pot ajuta să îți rezolvi problemele de sănătate prin corectarea regimului alimentar și fitoterapie. Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media. Postez periodic articole despre sănătate pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina

Sănătate și mult soare în suflet să ai!


Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!