Fitoestrogenul – elixirul tinereții în menopauză

Menopauza este o perioadă care dă peste cap echilibrul fiziologic al oricărei femei. În momentul când femeia intră în menopauză, aceasta nu va mai beneficia de toți hormonii sexuali necesari pentru a menține echilibrul hormonal obișnuit. Astfel aceasta va începe să resimtă deranjamente precum bufeuri, dureri articulare, incontinență urinară, somn necalitativ, oboseală, ceață mentală, sensibilitate emoțională exagerată.

Practic, din acest moment procesul de îmbătrânire al femeii se accelerează cu pași rapizi. Femeile ce obișnuiau să arate tinere până la menopauză, după dispariția menstruației ajung să se schimbe foarte mult în doar 2-3 ani. Dacă până la menopauză femeia se bucura de un metabolism activ și își permitea să mai ”calce strâmb” în alimentație fără a avea ”efecte adverse” asupra taliei, după menopauză lucrurile se schimbă radical. Femeia va trebui să devină mult mai conștientă și atentă la ceea ce mănâncă, activitatea fizică va mult mai necesară, somnul și odihna vor deveni o necesitate stringentă pentru a-și menține starea de bine zilnică.

Acest moment vine mai devreme sau mai târziu în viața fiecărei femei, însă totul contează cât de bine va ști aceasta să se adapteze perioadei date din viața sa. Astfel se recomandă ca femeile aflate în situațiile enumerate mai sus să apeleze la surse de hormoni ce le-ar ajuta să compenseze deficitul de hormoni din organism.

Hormonii de tip estro-progesteronic sintetici, care sunt recomandati în medicina clasică, au o acțiune mai rapidă decât cei naturali. Având totuși o formulă sintetică, aceștia sunt mult mai greu metabolizati de organism și vin la pachet cu o serie de efecte adverse. Din acest motiv multe femei sunt nevoite să renunțe la administrarea aceștora, efectele negative fiind mai greu de suportat decât beneficiile aduse de aceștia.

Medicina naturistă oferă o alternativă eficientă la aceste inconveniente, prin plante cu efect estrogenic și progesteronic.

Fitoestrogenul s-a dovedit a fi foarte eficient în menținerea bunului echilibru hormonal al femeilor ce nu se bucură de necesarul normal de hormoni: femeile în perioada pre-menopauză, menopauză, post-menopauză, femeile cărora li-au fost înlăturate ovarele în urma unei intervenții chirurgicale, femeile ce au ovare cu funcția scăzută.

Fitoestrogenul este descoperit încă din 1926. Datorită tehnologiilor moderne a devenit posibil să se știe în mod sigur ca în plante se găsesc și hormoni sexuali identici cu cei umani sau ai altor mamifere. In medie, cantitatea de estrogeni in plante este foarte mica, de ordinul picogramelor/kg planta uscata, dar exista anumite plante in care aceasta concentratie este mai mare

În plante apar in mod natural fitoestrogeni (de ex.: genisteina, daidzeina, formonetina) care sunt metaboliti secundari de origine vegetala, care prezinta structura si functie asemanatoare principalului hormon sexual feminin, 17-beta-estradiol. (2) Aceste substante sunt capabile sa se ataseze la proteinele-receptoare proprii ale hormonilor sexuali feminini si sa aiba efecte hormonale specifice estrogenilor, putand chiar sa-i inlocuiasca pe acestia, declansand fie un efect estrogenic, fie un efect reglator hormonal. La plante, fitoestrogenii nu au rol hormonal. Principalul rol este unul protector impotriva ciupercilor si a radiatiilor solare, ultraviolete si infrarosii (pe care omul nu le vede, dar le percepe sub forma de caldura – radiatii termice). La om, acesti fitoestrogeni sunt produsi cu actiune non-endocrina, dar care prin compozitia lor pot imita efectul estrogenic sau pot modula actiunea estrogenilor proprii (endogeni). Modul in care ei influenteaza corpul uman depinde de nivelul de estrogen natural al organismului respectiv si de cat de saturati sunt receptorii pentru estrogeni.

Din punct de vedere al structurii chimice, fitoestrogenii prezenti in plante se clasifica in principal in urmatoarele categorii:

* izoflavone (genisteina, quercetina, daidzeina) – cea mai des intalnita forma de fitoestrogeni, prezente in: soia – seminte, zmeur –frunze si fructe,  hamei (Humulus lupulus) – conurile femele, trifoi rosu (Trifolium pratense)– partea aeriana, black cohosh (Cimifuga racemosa) – radacina, drobita (Genista tinctoria) – terminatiile inflorite, ceai verde, fasole, ceapa, mere.

*cumestani (flavonoide): soia-boabe (cumestrol), fasole Lima, mazare, trifoi, lucerna, varza.

*lignani: seminte de in, de susan,  de dovleac, de floarea soarelui, arahide, caju, cereale integrale, legume, varza creata, broccoli, telina, morcov, rosii, fructe de padure, mere, pere, caise, capsuni, grepfrut, rodie.

Primele doua categorii de fitoestrogeni au o actiune estrogenica mai pronuntata.

Efectele fitoestrogenilor asupra organismului uman:

  • corecteaza carentele de estrogeni;
  • amplifica feminitatea;
  • diminueaza efectele sindromului premenstrual;
  • imbunatatesc functia reproducatoare la femei;
  • cresc secretia de lapte la lehuze (fenicul, marar, anason, schinduf);
  • produc stimularea musculaturii uterine si peste o anumita concentratie au efect avortiv (prin blocarea progesteronului);
  • regleaza  menstruatia dupa nastere;
  • corecteaza menopauza prematura;
  • amelioreaza simptomele menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne excesive, iritabilitate);
  • efect antioxidant, reducand stresul oxidativ la nivel celular;
  • imbunatatesc tonusul psihic;
  • se recomandă în tratarea diferitelor tulburari menstruale prin deficit (deoarece au efect emenagog): amenoree, hipomenoree, oligomenoree.

Cele mai cunoscute plante ce contin fitoestrogeni: 

Scoarţa de ashoka , Seminţele de schinduf, Frunze de lucerna, Radacina si semintele de branca-ursului, Rădăcina de panax ginseng, Conurile de hamei, Rădăcina de lemn-dulce, Luminita de seara, Fructele şi seminţele de rodie,Frunzele şi florile de trifoi rosu, Rădăcina de troscot chinezesc Fo-ti (Polygonum multiflorum).

Dintre alimente, următoarele au continut fitoestrogenic:

leguminoasele (soia, mazare, linte, naut, fasole, fasole mung, lupin comestibil), toate derivatele din soia (mai putin sosul): faina, lapte, tofu, tempeh; cerealele integrale (orz, ovaz, orez), graul germinat, morcovii, telina (radacina si frunze), patrunjelul (radacina si frunze), cartofii, usturoiul, ceapa, fructele (rodii, grepfrut rosu), fructele de padure, semintele (in, susan, floarea soarelui, dovleac) şi uleiurile din aceste seminte, alge (spirulina), seminte de marar, anason, fenicul, chimen.

Contraindicații: în afectiuni cu exces de estrogeni (mastopatii chistice, chisturi ovariene, fibrom uterin, cancere mamare si genitale), in sarcina (datorita potentialului avortiv).

Administrarea necesită individualizarea dozelor şi se realizeaza sub formă de cure de minim o lună, de regula in combinatii cu alte plante (în functie de necesitatile individuale), sub stricta indicatie si supraveghere a unui medic specialist.

Compania Green World oferă un produs foarte eficient în reglarea fonului hormonal cu conținut de fitoestrogen extras din boabe de soia Capsule Femeie Sănătoasă. Acest produs este recomandat de a fi administrat periodic sau în doze mici pe perioade mai lungi de timp de către femeile ce nu beneficiază de necesarul normal de hormoni.

Capsule Femeie sănătoasă