Focul digestiv – importanța pentru o sănătate de fier și o siluetă de invidiat

Agni sau focul digestiv este un concept din Ayurveda de care depinde nivelul de energie, vitalitatea și starea de sănătate individuală.  Astfel o persoană cu un foc digestiv puternic se va bucura de o digestie bună ce va asigura asimilarea eficientă a nutrienților, un nivel ridicat de energie și o imunitate rezistentă.

Atunci când focul digestiv nu este la nivelul optimal, în corpul nostru încep să se producă toxine în urma prelucrării ineficiente a hranei. Aceste toxine tind să blocheze canalele energetice. Din acest motiv în Ayurveda se consideră că este foarte important să avem un foc digestiv bun de-a lungul întregii noastre vieți.

Foc digestiv echilibrat înseamnă:

  • Digestia, asimilarea nutrienților și eliminarea se produc normal;
  • Digeri alimentele ușor, fără a simți ceva deosebit;
  • Greutate normală stabilă;
  • Simț de alertă clar, ascuțit;
  • Masele fecale au forma similară a unei banane de culoare bej ce plutește deasupra apei;
  • Limba este roz, cu foarte puține sau fără depuneri albicioase după trezire;
  • Nivel înalt de energie, o dispoziție pozitivă și o prezență plăcută.

Focul digestiv dezechilibrat poate fi neregulat, prea intens sau prea slab. Simpotemele unui foc digestiv neregulat sunt fluctuații ale apetitului, perioade cu o digestie bună urmate de perioade cu o digestie precară, gaze, scaun neregulat, tendință spre constipație, carențe nutriționale. Un foc digestiv prea puternic se resimte cu reflux gastro-esofagian, predispunere spre diaree, iracibilitate atunci când persoana e flămândă. Focul digestiv slab este caracteristic pentru persoanele ce suferă de balonări, letargie, somnolență după masă, lipsa apetitului și mâncatul pe fon de emoții negative.

Recomandări pentru un foc digestiv echilibrat:

  • mănâncă doar când simți că stomacul tău s-a golit deja sau ai o senzație acută de foame.
  • nu te supra-alimenta niciodată, după masă ar trebui să simți că tomacul tău nu este încă plin. La o masă ar trebui să umplem doar 2/3 din stomac. Nu mânca tot din farfurie dacă ești deja sătul.
  • consumă apa cu înghițituri mici, nicidecum nu da peste cap un pahar întreg.
  • consumă apa la temperatura camerei sau călduță – ideal ar fi să fie confortabil de fierbinte.
  • gătește cu condimente și specii, acestea ajută la digerarea și asimilarea hranei. Ghimbirul este foarte benefic pentru digestie, alte condimente recomandate sunt piperul negru, chimenul, chimion, coriandru, mentă, oregano, busuioc, rozmarin, cimbru.
  • consumă mâncarea caldă sau la temperatura camerei, nu consuma mâncarea direct de la frigider.
  • evită consumul de alimente rafinate ce conțin făină albă și zahăr, conservele și alimente ce conțin chimicale sau aditivi.
  • nu se recomandă să servești masa în timp ce ești supărat, nervos sau te gândești la aspecte ale vieții ce te preocupă, mâncatul din mers sau în timpul șofatului.
  • să nu se urmeze diete sau cure de slăbire după principii moderne neverificate de testul timpului, care nu fac decât să slăbească forța de apărare a organismului. În urma acestora corpul e atât de ”însetat” de nutrienți încât nu numai că depune la loc ce a eliminat, ci se și îngrașă suplimentar.

Organismul unei persoane tinere va putea face față multor abuzuri, lipsuri nutriționale și obiceiuri alimentare nepotrivite. Însă în timp focul digestiv va slăbi fiind compleșit de hrana nedigerată adevat și de toxinele acumulate în țesuturi, care nu fac decât să fure din rezervele de energie și imunitate ale corpului. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât corpul va suporta mai greu excesele și deprivările și va începe să dea semne de oboseală și boală. De aceea este de foarte mare importanță să respectăm cât mai mult posibil principiile alimentare enumerate mai sus și să căutăm să ne ajutăm corpul să elimine toxinele deja acumulate.

Sper că ți-a fost util acest articol, iar în cazul în care nu ai făcut încă niciodată o detoxifiere a organismului te invit să alături programului DETOX 14 zile pe care îl organizez periodic. Aici găsești mai multe detalii despre program:

Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul

Te pot ajuta să îți rezolvi problemele de sănătate prin corectarea regimului alimentar și fitoterapie. Mai multe despre mine găsești aici sau poți urmări aparițiile mele în media. Postez periodic articole despre sănătate pe blogul meu, iar dacă vrei să citești postări utile despre alimentația sănătoasă îți recomand să urmărești pagina mea de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina

Sănătate și mult soare în suflet să ai!