Grăsimea viscerală și slăbitul

Slăbitul poate fi o perioadă destul de demotivantă atunci când nu se obține rezultatul dorit. Sunt persoane ce slăbesc în ritmul promis de nutriționist, dar sunt altele care nu pot mișca indicatorul cântarului decât cu foarte mare efort – lucru ce demotivează și te face ori să renunți, ori să treci în extrema ”de astăzi nu mai mănânc nimic”. Ceea ce este important să înțelegem este faptul că corpul nostru este un mecanism foarte complex a cărui componente (sisteme de organe), interdependete între ele, lucrează după niște principii bine stabilite .

Urmând această ideie, ar trebui să ne dăm întrebarea: ce se întâmplă în corpul meu de nu reușesc să slăbesc? Întrebare urmată în mod normal de: ce ar trebui să fac ca să restabilesc echilibrul din corpul meu care îmi garantează eficiența tuturor proceselor de care depinde arderea grăsimilor?

Acum haideți să vedem pe pași ce ar trebui să facem pentru a reuși să dăm jos din kg-le ce ne fac viața mai grea:

  • să avem un regim alimentar echilibrat din punct de vedere nutrițional;
  • să scădem consumul caloric astfel încât vom crea un deficit caloric, ce va stimula ca corpul nostru să folosească din rezervele sale de grăsime;
  • să avem grijă ca ceea ce mâncăm se prelucrează eficient, asta ar însemna că ne funcționează toate organele digestive eficient;
  • să stimulăm metabolismul, astfel ca acesta să ne ajute la arderea grăsimilor.

De ce am implicat în această discuție și grăsimea viscerală?

Printe clienții mei sunt persoane care obțin rezultate rapide datorită regimului alimentar, însă sunt persoane care slăbesc foarte încet sau aproape deloc. La aceste persoane nivelul de grăsime viscerală este peste normă, lucru care dă de înțeles că persoana are un metabolism lent și va trebui să ia în considerare și alte lucruri în afara alimentației restricționate caloric.

Grăsimea viscerală este grăsimea ce se depune pe organele interne și nu se vede cu ochiul liber precum cea subcutanată. Aceasta are o mulțime de efecte negative asupra sănătății, deoarece secretă în mod constant substanțe inflamatorii și hormoni care îngreunează funcția de detoxifiere a ficatului. În plus, este asociată cu așa numitul ficat gras, adică steatoza. Nu mai vorbim că, odată cu vârsta, toate acestea se asociază cu o încetinire a proceselor metabolice, lucru care solicită în plus ficatul.

De aici putem ajunge la concluzia că o persoană cu un nivel ridicat de grăsime viscerală va avea rezultate mult mai mici pe parcursul programului de slăbit decât o persoană cu un nivel situat între limitele normale.

Cum se formează grăsimea viscerală?

Grăsimea abdominală indică o dietă proastă, bogată în grăsimi nesănătoase care se traduce, pe lângă colăcei în jurul taliei, și prin creșterea colesterolului și depunerea pe pereții vaselor de sânge. Atunci când consumăm alimente bogate în substanțe chimice pe care corpul nostru nu le recunoaște (coloranți, pesticide, conservanți, potențiatori de aromă, ș.a.), acesta tinde să le depoziteze. Și cum majoritatea acestor substanțe sunt liposolubile, ele se stochează în grăsimea viscerală. Cu alte cuvinte, putem spune că grăsimea viscerală este depozitul nostru de ”gunoi”. Persoanele aparent slabe pot avea, la fel, un nivel ridicat de grăsime viscerală și colesterol.

Ce efecte are grăsimea viscerală asupra sănătății?

Grăsimea viscerală afectează negativ sănătatea prin creșterea inflamației în organe, pentru că eliberează substanțe numite adipokine, care sunt proteine de semnalizare din celulă în celulă, care cresc fluxul de sânge și dau peste cap sensibilitatea la insulină. Grăsimea viscerală scade și nivelele de adiponectină, un hormon vital pentru arderea grăsimilor, cu care metabolismul este menținut ridicat; asta înseamnă că în sânge pătrund mai multe trigliceride.

Combinația dintre descreșterea sensibilității la insulină, hipertesiune și nivele ridicate de trigliceride duce la ateroscleroză, LDL (colesterol rau) mare, și sporirea riscului de diabet.

Cum putem reduce grăsimea viscerală?

  • Detoxifierea. Având în vedere faptul că acest tip de grăsime este îmbibat cu toxine, este vital să începem dislocarea acestora și curățarea lor din organism.
  • Consumul de grăsimi sănătoase. Grăsimile saturale și cele trans tind să fie depuse ca grăsime, nicidecum folosite ca sursă de energie. Corpul utilizează rapid grăsimile sănătoase, în special cele omega 3. Alege să consumi somon, macrou, ton, semințe și nuci, ulei de in.
  • Utilizarea plantelor ce au efectul de curățare a metalelor grele: chlorella, spirulina, chitosan, cordyceps, ganoderma, pătrunjel, coriandru.
  • Antrenamente HIIT. Exercițiile de mare intensitate sunt eficiente pentru că ridică arderile grăsimilor atât în timpul efectuării lor dar și după încheierea antrenamentelor, și pot duce chiar la reducerea foamei după astfel de antrenamente. În timpul HIIT și după încheierea sa, arderile grăsimilor sunt crescute pentru a îndepărta din mușchi lactatul acumulat și ionii de hidrogen. Și nivelele mari de hormon de creștere susțin arderea grăsimii viscerale, și astfel de nivele se înregistreaza ca urmare a efectuării unor exercitii de tip HIIT.
  • Consumați alimente bogate în fibre: verdeața, cerealele integrale, rădăcinoase, leguminoase. Fibrele alimentare ajută tranzitul intestinal, curăță colonul împiedicând dezvoltarea toxinelor, leagă o parte din grăsimile din alimentație scăzând nivelul colesterolui.
  • Dormiți suficient. Privarea de somn poate duce la creșterea în greutate, lucru care se explică prin faptul că organismul nu reușește să își regenereze țesuturile pe parcursul nopții. Ideal ar fi să dormiți în jur de 6-8 ore.
  • Evitați soluțiile “minune” Chiar dacă mulți apelează la diete “minune” sau chiar la chirurgia cosmetică, nu aceasta este soluția în acest caz. Liposucția, de pildă, nu ajunge în interiorul peretelui abdominal și, prin urmare, nu vă poate scăpa de grăsimea abdominală viscerală. Varianta mai lentă ce-i drept, dar mai sigură, este adoptarea unui stil de viata sanatos pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Sper că ți-a fost util acest articol, iar în cazul în care nu ai făcut încă niciodată o detoxifiere a organismului te invit să alături programului DETOX 14 zile ce dă start în 13 martie. Aici găsești mai multe detalii:

Posted by Terapeut Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina on Tuesday, May 7, 2019

Te pot ajuta să îți reechilibrezi procesele din organism datorită cărora vei reuși să fii mai energic, mai plin de sănătate și cu mai puține kg. 

Mă poți contacta la +37379223404 sau folosind unul din butoanele de mai jos:

Pentru alte articole interesante, urmărește blogul.

Urmărește pagina de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina
[USM_form]
.