Înlocuitorii de zahăr – cât de inofensivi sunt?

Îndulcitorii (înlocuitorii de zahăr) sunt promovați intens ca o alternativă mai sănătoasă în programele de reglare a greutății corporale sau pentru persoanele ce suferă de diabet. Însă aceasta nu este întotdeauna adevărat. De multe ori se va înlocui cuvântul zahăr cu fructoză, dar aceasta nu înseamnă neapărat că va fi o opțiune ce merită a fi luată în calcul.

Pentru început haideți să clarificăm de ce nu e bun zahărul alb …

Zahărul alb vine doar cu calorii goale ce se asimilează foarte rapid și duc la o creștere bruscă a glicemiei, indicele gicemic a acestuia fiind egal cu 70 (o să îți fie util pentru comparație).  Este lipsit de valoare nutritivă, iar procesele fiziologice ce se declanșează în organism duc la un consum ridicat de minerale și vitamine pentru a readuce glicemia în limitele normale și a contracara efectele negative. Din acest motiv se zice că zahărul ne fură corpul de nutrienți.

Sunt două tipuri de îndulcitori: naturali și artificiali. Îndulcitorii naturali sunt extrași din alimente ce vin la pachet și cu ceva calorii, dar și nutrienți. Pe când îndulcitorii artificiali sunt substanțe chimice cu un gust dulce, dar fără calorii și nutrienți.

Îndulcitorii naturali

Îndulcitorii naturali conțin zaharuri simple obținute prin utilizarea unor procese de prelucare minine fără să conțină substanțe nocive. Acești sunt extrași de obicei în urma unui proces de fermentare a diferitor fructe sau rădăcini în urma căruia se obțin alcooli.

Beneficii oferite de îndulcitorii naturali

Comparativ cu îndulcitorii artifiali, cei de proveniență naturală vin și cu anumite beneficii pentru sănătate. Au de obicei o încărcătură calorică mai scăzută decât cea a zahărului, nu manifestă efecte negative asupra sistemului nervos, nu hrănesc flora patogenă din intestin și previn dezvoltarea cariilor dentare.

Din păcate îndulcitorii naturali nu fac miracole pentru sănătate. Însă beneficiul pe care îl aduc e faptul că vin și cu ceva minerale și vitamine, fibre solubile precum inulină. De exemplu zahărul din flori de cocos conține 625 miligrame (mg) potasiu și 125 mg sodiu la 100g produs.

Îndulcitorii naturali cei mai valoroși din punct de vedere nutritiv:

Miere – 304, IG – 55, este bogată în oligoelemente precum cupru, fier, magneziu, iod, mangan, siliciu, crom., flavonoide, B1, B6, A, E, K, C, acid pantotenic.

Melasă – 289 cal, IG – 55, conținutului important de fier (o linguriță asigură 15% din doza zilnică recomandată), vitamina A și B6, minerale precum magneziu, potasiu și calciu, dar și antioxidanți.

Zahăr din flori de cocos – 375cal, IG – 35, conține magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine din complexul B, antioxidanti, polifenoli si inulina.

Sirop de yacon – 133 cal, IG – , bogat în fructooligozaharide, care reglează nivelul bacteriilor bune din intestine, reduc hormonul foamei, ghrelina, ajută la reducerea poftei de mancare.

Efecte negative ale consumului de îndulcitori naturali

O parte din îndulcitorii naturali nu pot fi metabolizați de către corpul uman, astfel că nu vor influența prea mult creșterea glicemiei. Însă au efect de absorbție a apei din peteretele intestinal, ceea ce poate duce la deranjamente intestinale și predispunere la diaree dacă sunt consumați într-o cantitate mai mare.

Cu toate că îndulcitorii conțin minerale și vitamine, acestea sunt în cantități destul de modeste. Raportul valoare nutritivă versus calorii înclină mult spre calorii, așa că nu vom putea să ne bazăm pe acest tip de alimente ca o sursă concentrată de nutrienți.

Pe de altă parte, îndulcitorii naturali conțin o cantitate crescută de fructoză. Din dorința de a scădea presiunea asupra pancreasului, evităm consumul de zaharoză și ne orientăm atenția spre fructoză. Însă ceea ce nu luăm în calcul este faptul că fructoza o metabolizează doar ficatul, iar unul din produșii finali sunt trigliceridele ce se transformă rapid în grăsime.

Concluzia e că schimbăm o belea pe alta, nicidecum nu rezolvăm problema definitiv.

Îndulcitorii naturali sunt de obicei la un preț mai ridicat decât variantele sintetizate chimic, însă sănătatea merită investiția.

Îndulcitorii artificiali

A fost o mare bucurie când s-au descoperit primii îndulcitori artificiali precum zaharina, aspartamul. Producătorii din industria alimentară au obținut atunci șansa de a ne bombarda cu alimente și băuturi cu gust dulce intens. Însă rezultatele nu s-au lăsat mult timp așteptate și după câțiva ani acești îndulcitori aproape magici au fost inteziși.

Cel mai mare risc la care ne supun îndulcitorii artificiali este faptul că obișuindune cu alimente cu un gust foarte intens, încetăm să mai percepem gustul ”normal” al alimentelor obișnuite, fie ele și cu zahăr. Vom începe să căutăm cu aviditate anume alimentele ce au un gust mai pronunțat, percepția papilelor noastre gustative fiind dată peste cap.

Aceeași modalitate de a ne ”educa” gustul o are și glutamatul din alimentele sărate. Ideea e să înțelegem mecanismul și să nu ne lăsăm manipulați de producătorii de alimente.

Cei mai ”răi” îndulcitori artificiali

Aspartam (E951) – este de aproxiamtiv 200 ori mai dulce decât zahărul. Potrivit cercetătorilor poate fi cauză implicită a peste 70 tipuri de boli. Joacă un rol important în dezvoltarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformațiilor și diabetului. Se consideră a fi cancerigen.

Ciclamatul de sodiu (E952) – are o putere de îndulcire de 30-50 ori mai mare decât a zahărului. Studiile au demonstrat că produce cancer și afectează glandele genitale masculine, ceea ce a dus la interzicerea în 1970 în SUA și Anglia.

Zaharina (E954) – de 300-500 ori mai dulce ca zahărul.

Sucraloză (E955) – de 600 ori mai dulce decât zahărul.

Taumatină (E9570) – de 2000-3000 mai dulce decât zahărul.

Acesulfam sau sare de aspartam (E962) – de 350 ori mai mai dulce decât zahărul.

În concluzie putem spune că consumul de îndulcitori are efectele sale negative atunci când se depășește limita recomandată. Faptul că un îndulcitor natural este foarte reclamat nu înseamnă automat că nu va mai avea calorii sau nu va mai veni cu riscuri pentru sănătate. E bine să ne reeducăm papilele gustative astfel ca acestea să perceapă corect aromele și gustul natural al alimentelor. Acest mod de a percepe hrana ne va salva de necesitatea de a folosi îndulcitori, ceea ce ne va salva și banii, și energia.

Aici găsești un articol despre zahărul invertit – un îndulcitor mai sănătos decât zahărul alb ce îl poți găti la tine acasă!

De câțiva ani organizez periodic programe de detoxifiere în cadrul cărora învăț persoanele să conștientizeze ce schimbări ar trebui să facă în dieta zilnică pentru a se putea bucura de o digestie eficientă și a preîntâmpina producerea de toxine la nivel intestinal.

Te îndemn și pe tine să te alături următorului grup ca să faci primii pași spre schimbarea în bine a stilului alimentar!

Despre programul detox găsești mai multe detalii aici

Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul

Vrei să afli mai multe despre cum să duci o viață sănătoasă? Lasă-mi adresa ta de mail și îți voi trimite cele mai noi articole de pe blog și materiale gratuite!

Poți urmări activitatea mea pe pagina de Facebook , Instagram sau YouTube. Mai multe despre mine găsești aici, iar aici poți urmări aparițiile mele în media.

Pe mine mă poți contacta folosind unul din butoanele de mai jos: