Mâncarea – pansament pentru suflet?

Mâncarea ar trebui să fie ”combustibilul” care ne dă energie pentru viață.

Însă nu întotdeauna este așa …

De câte ori ai mâncat fără să îți fie foame?

Sigur, nu doar o singură dată …

Din păcate, mâncarea poate fi folosită deseori pe post de ”medicament pentru suflet”. Aceasta se întâmplă atunci când vii obosită după o zi de muncă, cauți un mod în care să te relaxezi și … deschizi frigiderul …

Sau … ai ajuns la sfârșit de săptămână de lucru, nu prea ai obiceiul să îți rezervezi timp pentru odihnă și apelezi la modul cel mai rapid de a-ți oferi plăcere – MÂNCAREA – o plăcere ce durează 10-20 minute, dar care ar putea să se transforme în timp într-un obicei de a ne potoli necesitatea de a obține PLĂCERE…

Ești o persoană ce tinde să se izoleze de cei din jur deoarece la un moment dat i s-a spus ”nu ești destul de bună/frumoasă/suplă”?

Sau … ai fost rănită în repetate rânduri și acum te strădui să eviți orice relație pentru a nu trece prin situațiile frustrante atât de binecunoscute? O cale de ieșire din această situație de cele mai dese ori este … MÂNCAREA …

MÂNCAREA … poate alina orice durere sufletească, dar este ea cu adevărat acel ”pansament pentru suflet” de care avem nevoie?

Una din provocările unui nutriționist este aceea de a determina care sunt cauzele mâncatului emoțional ale clientului său. A corecta un regim alimentar e foarte simplu, dar a corecta niște obiceiuri alimentare care au în spate niște cauze emoționale bine înrădăcinate – este mult mai greu …

Astfel trebuie să fii foarte atent cu clientul pentru a-l putea ajuta să înțeleagă de ce apelează la mâncare atunci când nu e vorba de foame fizică, ci de o foame afectivă.

Cum am putea să trecem peste aceste momente în care nu avem nevoie de mâncare, dar totuși deschidem ușa frigiderului?

Primul pas este completarea unui jurnal alimentar. Faptul că ne impunem în fiecare zi să scriem ce am mâncat, ne ajută să conștientizăm lucruri mult mai profunde decât actul hrănirii în sine. În jurnalul alimentar va trebui să urmărim să răspundem la câteva întrebări:

  • ai avut momente pe parcursul zilei când ai mâncat în afara meselor planificate?
  • care sunt perioadele zilei/săptămânei când ai pofte? în ce fel de situații apar acestea – când ești singură și ai nevoie de companie sau, din contra, ești în compania unor prieteni și ”te molipsești” de la ei?
  • când ai poftă de ceva anume, cu ce se asociază mâncarea respectivă? ex: lapte condensat – cu atmosfera de sărbătoare din copilărie, lapte cu tăiței – atmosfera plină de dragostea bunicii atunci când mergeam în vacanțe la țară, etc.
  • de ce am eu nevoie real în momentul când doresc să mănânc o ciocolată? necesitatea de a mă odihni? dorința de a fi iubită? necesitatea de a mă simți într-un spațiu ce îmi oferă siguranță? acceptare necondiționată?
  • cum mă simt după ce am mâncat acea mâncare ”interzisă”? mă simt împlinită? am primit ceea de ce aveam nevoie ? sau aș mai mânca o bucată de tortă, căci efectul încă se lasă așteptat? mă simt vinovată?

Răspunzând sincer la întrebările de mai sus, ne va ajuta să conștientizăm necesitatea reală care se ascunde în spatele acelor pofte de nestăvilit care ne împiedică să urmăm un regim alimentar echilibrat.

Conștientizând necesitatea reală, va trebui întâi să o acceptăm și apoi să o satisfacem. Altfel, ne vom trezi că peste o perioadă de timp vom relua aceleași obiceiuri alimentare nesănătoase.

Cum aș putea obține plăcere fără să apelez la mâncare?

  • să îmi ofer dreptul la odihnă – îmi voi rezerva o anumită perioadă de timp dedicată doar mie în care voi face activități ce îmi aduc plăcere: citit, o plimbare la aer, întâlniri cu prietenii … fiecare hotărăște pentru sine care este sursa sa de endorfine;
  • voi dormi îndeajuns – oboseala acumulată în timp va duce la scăderea voinței și la diminuarea puterii de concentrație, lucru ce ne va motiva să consumăm stimulente – cafea, dulciuri – ce ne vor seca și mai mult de energie;
  • voi accepta ideia că e NORMAL SĂ OBȚIN PLĂCERE ! Atât timp cât nu îmi voi satisface necesitatea de a mă relaxa și primi plăcere, îmi voi leza dreptul de a-mi ”încărca bateriile” din activități absolut normale, dar care din anumite învățăminte cultivate în mod eronat în subconștientul nostru de către părinți sau societate vom continua să negăm această necesitate vitală.
  • voi practica un hobby, mă voi deschide spre a descoperi lucruri, senzații noi.
  • practicarea meditației, yoga, masajul, tehnicile de relaxare sunt un remediu bun pentru cei ce doresc să se conecteze cu sine și să ajungă la un echilibru interior.

Chiar dacă pentru început va fi destul de greu să ”ne despărțim” de niște obiceiuri adânc înrădăcinate în rutina noastră zilnică, conștientizarea emoțiilor noastre ne va ajuta să facem schimbări benefice nu doar în felul cum ne alimentăm. Bucuria pe care o vom primi în urma acelor activități despre care am vorbit mai sus va umple acel gol interior pe care ne-am obișnuit să-l ”pansăm” cu mâncare. Vom reuși să ne bucurăm din plin de viață doar atunci când vom combina alimentația sănătoasă cu celelalte aspecte ale vieții!

Sper că acest articol te va motiva să faci primii pași spre conștientizarea acelor emoții de care te-ai obișnuit să fugi. Dacă ai nevoie de ajutorul unui nutriționist te voi ajuta cu drag.

Te pot ghida în drumul tău spre reechilibararea proceselor din organism datorită cărora vei reuși să fii mai energică, mai plină de sănătate și cu mai puține kg. Mă găsești la +37379223404, viber, whatsapp. 

Pentru alte articole interesante, urmărește blogul sau pagina de facebook Nutriționist Chișinău Cerevatenco Cristina.