Sănătatea depinde de rezerva de enzime a organismului

Importanța enzimelor pentru sănătate este cel mai adesea neglijată. Însă nici-o reacție fiziologică din organism nu are loc fără prezența enzimelor. Omul modern a ajuns într-un deficit foarte mare de enzime din cauza stilului de viață modern.

Ce sunt enzimele?

Enzimele sunt macromolecule cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt. Acestea acționează ca catalizatori ai reacțiilor biochimice din organism, astfel joacă un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întâlnindu-se în toate organismele vii.  Fără enzime, procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mici.

În celulele corpului uman sunt produse peste 5 000 de enzime cu o importanță vitală, o bună parte dintre acestea sunt primite din alimentele ce le consumăm zilnic.

Se consideră că multe tipuri de enzime sunt create ca urmare a necesităților corpului nostru, însă încă nu au fost descoperite toate mecanismele de producere a acestora.

De ce avem nevoie de enzime?

Enzimele participă la toate acțiunile necesare pentru menținerea vieții, de pildă sinteza și descompunerea, transportul, excreția, detoxifierea și producerea energiei. Ființele vii nu ar fi în stare să își mențină viața fără ajutorul enzimelor.

O bună parte din rezerva de enzime a organismului este folosită în procesul de digestie. Astfel fiecare dintre organele digestive produc enzime ce vor acționa în procesele de scindare a proteinelor, grăsimilor, carbohidraților și asimilarea nutrienților la nivelul intestinului subțire. Un sistem digestiv slăbit presupune o rezervă scăzută de enzime, ceea ce nu va putea asigura o bună digestie a alimentelor.

Enzimele sunt necesare pentru neutralizarea radicalilor liberi. Știm cu toții că radicalii liberi sunt substanțele ce ne fură electroni, în timp distrugându-ne integritatea celulelor. Se consideră că dezvoltarea bolilor degenerative își are ca cauză principală faptul că corpul nostru are mai puține rezerve de enzime decât cantitatea de radicali liberi cu care ne confruntăm zilnic. În acest mod se explică de ce această categorie de boli nu mai afectează doar persoanele în vârstă, dar deja și foarte multe persoane tinere.

Enzimele joacă un rol esențial în capacitatea organismului de a se auto-vindeca. Celulele din țesuturile noastre au capacitatea de a se reînnoi periodic – unele mor, iar alte se nasc. Așa se face că corpul nostru își reînnoiește permanent țesuturile. Însă acest proces este însoțit obligatoriu de enzime. O persoană ce are o rezervă slabă de enzime nu se va putea bucura de o viteză optimă de regenerare a țesuturilor, ceea ce va duce în timp la îmbătrânire prematură. Acest rol al enzimelor se evidențiază în special în perioada de recuperare după boală. Cu cât e mai multe enzime ai în corp, cu atât mai rapid te vei recupera după o boală.

Enzimele au sarcina de a menține homeostaza – adică echilibrul interior necesar pentru o viață sănătoasă. Zilnic în corpul nostru au loc o mulțime de reacții biochimice menite să mențină starea noastră de bine – reglarea temperaturii corporale, producerea de hormoni, detoxifierea și alte o mulțime de procese fiziologice. Atunci când nu avem îndeajuns de multe enzime, careva dintre aceste procese nu se vor produce îndeajuns de eficient. Asta ne va afecta direct nivelul de sănătate și energie.

De unde ne luăm enzimele?

Alimentația noastră e principala sursă de enzime. Într-un articol anterior vorbeam despre câtă viață este în hrana ce o mâncăm. Ideea ce am dezvoltat-o în acel articol e că astăzi am ajuns să consumăm foarte multă hrană procesată, în defavoarea alimentelor crude. Având în vedere că enzimele se distrug la o temperatură mai mare de 50º, ne dăm seama că tot ceea ce e pregătit termic înseamnă hrană ce nu ne mai oferă enzime.

De asemenea, buna funcționare a corpului nostru depinde în mare măsură de modul în care ne simțim din punct de veedere psihologic. O persoană ce manifestă emoții pozitive va fi cea ce se va bucura ne un nivel optim al energiei, pe când o persoană ce se află mai tot timpul în stare de stres sau negativitate va stimula producerea unui pH acid în organism – stare ce va duce la un consum suplimentar de enzime.

Ce obiceiuri ne epuizează enzimele?

Fiecare dintre noi se naște cu o anumită ”rezervă” de enzime. Aceasta depinde de moștenirea genetică de la ambii părinți, de obiceiurile alimentare ale mamei în timpul sarcinii și dacă mama a fost supusă la influența factorilor ce au un impact negativ asupra sănătății.

Faptul că vom fi mai mult sau mai puțin sănătoși pe parcursul vieții depinde de cât de bine vom avea grijă să ne păstrăm această rezervă de enzime. În dependență de stilul nostru de viață vom avea obiceiuri ce ne epuizează sau ne restabilesc enzimele.

Din păcate, stilul de viață modern abundă în factori care ne consumă prețioasele enzime.

Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultură, poluarea mediului, undele electromagentice și stresul emoțional sunt doar o parte din factorii care duc la epuizarea enzimelor. Pentru a ne putea bucura de o sănătate bună, la momentul actual, este esențial să înțelegem mecanismele fiziologice ce au loc în corpul nostru și să ne impunem prin exercițiu dorința de a ne apăra sănătatea.

Spre marea noastră bucurie, nu este deloc complicat să o facem.

Odată cu înțelegerea cauzelor ce duc la epuizarea enzimelor și modalităților de suplimentare a acestora, cu un simlu efort zilnic vom putea să ne bucurăm de o sănătate bună fără riscul de a ne mai îmbolnăvi vreodată.

Oricât de mult ar încerca, un medic nu poate menține sănătatea unui pacient  un timp îndelungat doar prin vizite și tratamente. Sănătatea este rezultatul unei atitudini personale corecte și obiceiuri sănătoase adoptate pe termen lung. În cartea sa Enzima miracol doctorul Hiromi Shinya afirmă

Să-ți îmbunătățești stilul de viață zilnic este esențialmente mult mai important decât să te bazezi pe eficacitatea chirurgiei sau medicamentelor.

Cum putem restabili rezerva noastră de enzime?

Mulți dintre noi privesc starea de boală ca o încercare a vieții sau ca o pedeapsă de la Dumnezeu. Ceea ce nu conștientizăm este faptul că boala este, în cele mai multe cazuri, rezultatul obiceiurilor acumulate de-a lungul timpului de fiecare persoană în parte.

În medicina netradițională există un termen ”boală latentă”, ceea ce înseamnă o stare în care omul nu este bolnav, dar nici absolut sănătos. Cu alte cuvinte, este o stare în care o persoană este la un pas de îmbolnăvire. Iar mulți dintre noi în ziua de astăzi suntem în această stare.

Pe scurt, dacă o persoană este sau nu sănătoasă, depinde de ce mănâncă și de cum trăiește zi de zi.

Îți dorești să faci o schimbare a stilului tău de a te alimenta? 

În caz că răspunusl tău e DA, să știi că îți pot fi de mare ajutor!

În  caz că îți dorești să faci o schimbare pozitivă te îndemn să te alături la următorul grup Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul.

Detalii despre eveniment găsești aici :

Program DETOX 14 zile împreună cu nutriționistul

Mă poți contacta la +37379223404 sau folosind unul din butoanele de mai jos: